A férfiak betegsége - A 45 év felettieket várják szűrésre

Veszprém - Az országos programhoz kapcsolódva a megyeszékhelyen is rendeznek kampányszerű prosztatarák-szűrést, amelyre elsősorban a 45 év feletti férfiakat várják.

Martinovics Tibor

A legfrissebb tanulmányok szerint a megfelelő időközönként, évente elvégzett vizsgálat húsz százalékkal csökkenti a dülmirigy miatti halálesetek számát.

A Magyar Urológusok Társasága ötödik alkalommal szervezi meg országszerte a dülmirigy szűrését, a jövő héten 13 megyeszékhely központi kórházaiban végzik majd el a vizsgálatokat, lévén a prosztatarák a második leggyakrabban előforduló halálok Európában. 

A szűrés keretében a vérben jelen lévő PSA, azaz prosztataspecifikus antigének mennyiségét vizsgálják az urológusok, akik az eredményt más kiegészítő vizsgálatokkal összevetve mindebből következtetni tudnak a dülmirigy rosszindulatú elváltozására. 

A szűrés rendkívül fontos, hiszen ha sikerül korai stádiumában diagnosztizálni a prosztata rákos elváltozását, akkor a legtöbb esetben teljes gyógyulás érhető el.
 
Az elmúlt években a szaktárca, illetve a magyar orvostársadalom különböző kampányokkal igyekezett felhívni a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára, aminek meg is lett az eredménye, egyre több férfi panaszok nélkül vizsgáltatja meg magát. 

A negyvenöt év fölötti férfiak a prosztatarák által leginkább veszélyeztetett korosztály, ám ennek ellenére érdemes a fiatalabbaknak is felkeresni az urológus-szakrendeléseket, hiszen körükben is egyre gyakrabban okoz problémát a prosztata gyulladása, illetve főként az ülő munkát végzőknél a kismedencei fájdalom. 

Ezeknek az elváltozásoknak a kezelésére is oda kell figyelni, mert egyrészt hatékonyan orvosolhatóak, másrészt elhanyagolásuk súlyos szövődményeket okozhat.
 
A megyei kórház szakorvosi rendelőjében szeptember 18-án rendezik a kampány jellegű szűrést, az érdeklődők az SZTK központi számán jelentkezhetnek a vizsgálatra. 

Dr. Gécs Sándor
, a megyei kórház urológiai osztályának vezető főorvosa kérdésünkre elmondta: a kórház prosztataszűrési kapacitása szűkös, de előjegyzés alapján minden jelentkezőnél elvégzik a szükséges vizsgálatokat. 

Mint hozzátette, az utóbbi egy-két évben valóban nőtt a szűrésre jelentkezők száma. A férfiak ötven év felett egyre többen gondolják úgy, hogy ha nincs is panaszuk, elvégeztetik magukon a szükséges szűrővizsgálatokat. 
 
Európában a tüdőrák után a prosztatarák foglalja el halálozásban a második helyet. Javul a szűréseken megjelenők száma, de még így is évente 2500 új prosztatarákos beteget regisztrálnak az országban. 

Jobban oda kellene figyelnünk magunkra, el kellene menni a szakorvosokhoz. Az ötven év feletti férfiak 30 százalékánál már a dülmirigy jóindulatú megnagyobbodása észlelhető, a kor előrehaladtával aztán egyre gyakoribb a ráksejtek megjelenése is. 

Igaz, a boncolási vizsgálatok egyértelműen kimutatták: sok esetben hiába volt rákos a prosztata, nem az okozta a halált - fogalmazott Gécs Sándor főorvos.

A szűréshez szükséges egy végbélen keresztüli, ujjal végzett prosztatatapintás, valamint laboratóriumi vérvizsgálat a prosztataspecifikus antigén (PSA) meghatározására. 

Ha ezek a vizsgálatok a daganat gyanúját felvetik, akkor végbélen keresztül ultrahanggal irányított, többszöri szövettani mintavétel történik magából a szervből. Ez a vizsgálat már kimutathatja az elváltozást. 

(Illusztráció: archív)
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!