Balatonfűzfő: Fejlesztések, tervek - Beszélgetés Majorné Kiss Zsuzsanna polgármesterrel

Balatonfűzfő - A város hagyományos szeptember végi ünnepéhez közeledve Majorné Kiss Zsuzsanna polgármestert az önkormányzat múlt évben végzett munkájáról és jövő évi terveiről kérdeztük.

Győrffy Árpád

Tavaly ősszel arról beszélt, hogy az idén ilyenkor talán már zajlik a művelődési ház rekonstrukciója és mostanra összeáll a Föveny strand fejlesztéséről egy pályázati anyag. 
  
Gyakorlatilag folyik város rehabilitációs pályázat kivitelezése, ami többek között magába foglalja a művelődési központ és könyvtár funkcióinak alapvető megújítását. 


Majorné Kiss Zsuzsanna szerint Balatonfűzfőre is kemény idők várnak
(Fotók: Penovác Károly)

Kialakul egy úgynevezett civil szoba, akadálymentesítjük az épületet egy lift beépítésével, kisebb mértékű eszköszbeszerzéssel a technikai megújítására is lesz lehetőség, s ami a legfontosabb, a könyvtár abszolút modern körülmények közé kerül az épület egy másik részében, az egykori Lombik étterem helyén. 

A belső felújítással együtt térburkolat cserét hajtunk végre, és a zöldterület is részben meg fog újulni. A projekt része a Városháza emeleti részének az akadálymentesítése egy korlátlift beépítésével és a technikai berendezések felújításával és egy civil szoba kialakításával. 

A teljes befejezést a jövő év elejére vállaltuk. A munkához kilencvenmillió forint támogatást nyertünk, tízmilliót nekünk kell hozzátennünk.
 
- Hogy áll a Föveny strand felújítása?

- A pályázat előkészítése a végéhez ér, már egyeztettük a vállalkozókkal, civil szervezetekkel is. A főépülettől elkezdve szinte mindent szanálásra ítéltünk, egyedül a Tó vendéglő épülete és a csúszda marad meg. 

A fejlesztés elsősorban az aktív turizmust célozza meg, de lesz olyan rész is, ami kifejezetten a kisgyerekes családoknak alakítunk ki egy fővenyes területtel, és a vállalkozók javaslatára létrehozunk egy közösségi teret rendezvények tartásához. 

A strandot sportpályákkal bővítjük a szörfösök által használt terület egy részéből. Az egyik vízes blokk kivülről is használható lesz, hogy a szörfösöknek ne kelljen körbe járni, és temperálhatóra építjük, hogy télen is használni lehessen a strandot. 

A képviselő-testület a részletes költségvetés alapján hozza meg a végső döntést. Ha sikeres lesz a pályázatunk, akkor a következő szezon előtt el tudjuk indítani a munkát, de több fázisra bontva lehet majd elvégezni a fejlesztést.
 
- Mikor indul az Árpád utca felújítás?

- A közbeszerzési eljárás után az egyik pályázó észrevételt tett. Amíg ez le nem zárult, leállítottuk a szerződéskötést. Erre egyébként 117 millió forintot nyertünk. 

Ugyancsak az elmúlt évben 14,5 millió támogatást nyertünk a ravatalozó felújításához, és az iskolánk is nyert 25 millió forintot a pedagógusok továbbképzésére és laptopokkal való felszerelésére.
 
- Milyennek értékeli a város gazdasági helyzetét?

- Hála Istennek stabil. Feszes a gazdálkodásunk, de tartottuk a megszabott ütemet. A dologi kiadások alacsonyabb szinten teljesültek, a hiányt talán a tervezett szint alatt tudjuk tartani, mint ahpogyan tavaly is sikerült. 

De ránk is kemény idők várnak, mert az iparűzési adó APEH által történő beszedése bennünket is nagyon rosszul érint. Nem lehet előre tudni, mikor kerül vissza hozzánk a beszedett összeg, és ha kiesett bevétel miatt folyószámlahitelt kell felvennünk , akkor a kamatterhek pluszköltséget jelentenek.
 
- Ugyanakkor spórolni lehet a létszámmal, hisz a feladat másová kerül.

- Nem tervezünk létszámcsökkentést, mert most kerül kialakításra részben önállóan gazdálkodó intézményként a városgondnokság, amely a jelenlegi állapothoz képest plusz munkát jelent majd a hivatalnak.
 
- Mi indokolta, a Városgondnokság létrehozását?

- A Sali-X Kft. kilenc évvel ezelőtti létrehozásakor fontos szempont volt, hogy vállalkozásként lényegesen csökkenthetők a személyi kiadások és a plusz kapacitásokat szabadon értékesíthetik. 

Mára eltűntek a külső megrendelők, egyedül az alapító, az önkormányzat maradt, miközben a vállalkozási forma miatt a 25 százalékos áfát kell fizetni, amit nem tudunk visszaigényelni. Ezen kívül a feladat ellátásnál számos párhuzamosságot tapasztaltunk az átvett struktúrában. 

A képviselő-testület úgy ítélte meg, hogy profiltisztításra van szükség. A vízüzem maradt a Sal-X Kft.-nél. A városgondokság munkaszervezete október 1-től áll fel, 12 állandó közelkalmazottal.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!