Hamarosan elérhető lesz az új oltóanyag

Megyei körkép - Októberben megkezdhetik a háziorvosok az új influenza elleni oltások beadását. Az állam négymillió vakcinát biztosít térítésmentesen a rászorulók és jogosultak számára. További kétmillió adag oltóanyag a patikákban 1800 forint körüli áron lesz kapható.

Martinovics Tibor

A térítésmentes oltást elsőként az egészségügyben dolgozók, a gazdasági szempontból stratégiai cégek alkalmazottai, illetve a lakosság leginkább veszélyeztetett csoportjai, elsősorban a krónikus betegek, illetve az óvodások, iskolások kaphatják meg. 

Az oltások beadása kötelező feladata valamennyi háziorvosnak szükség esetén a tervek szerint oltási jogosítványt kaphatnak az asszisztensek és a védőnők is. 
 
A megelőzés leghatékonyabb eszköze a védőoltás. Nincs más megoldás, csak így lehet megelőzni a járványt, márpedig ezt kell tennünk még akkor is, ha enyhe lefolyású marad az új influenza. 

Az eddigi tesztek szerint az új vakcina semmilyen mellékhatással nem jár, teljesen biztonságos. Fontos, hogy a lehetőségekhez képest minél többen kapjanak oltást, a lakosság felének beoltásával meg lehet előzni a járványt  - fogalmazott Bujdosó László regionális tisztifőorvos. 

A Nemzetközi Pandémiás Bizottság vezetője hozzátette: egyelőre elegendőnek tűnik a vakcinák száma, de a járvány esetleges megjelenésével gyorsan változhat a lakosság igénye.
 
Az új vakcina utolsó vizsgálatainak elvégzése után várhatóan már szeptember legvégén az Országos Gyógyszerészeti Intézet megadja a forgalombahozatali engedélyt - jelentette be a szakminisztérium.
 
A magyar gyártású vakcina egyedüliként a világon egyszeri oltással nyújt védelmet az új influenza ellen. A vakcina beadása után legkésőbb három hét múlva alakul ki a védettség az új influenzavírus ellen. 

A tesztek bebizonyították azt is, hogy az új és a hagyományos szezonális influenza elleni vakcina akár egyszerre beadható. 

Az országban eddig 157 esetben mutatták ki laboratóriumban a H1N1-es új influenza vírus okozta megbetegedést regisztráltak. A tünetek általában enyhék, hasonlóak a szezonális influenzáéhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!