Képviselő-testületi ülés - Harminckétmilliót kapott huszonnégy lakástulajdonos

Veszprém - A megyeszékhely önkormányzata összesen 32 millió forintot fizet ki annak a 24 lakástulajdonosnak, akik a belső útgyűrű miatt kártérítési igényt nyújtottak be. Döntöttek még a városi lapról, a Cholnoky-díjról, és szó volt az alternatív energia felhasználásáról a városi beruházásoknál.

Mátételki András

A képviselő-testület keddi döntése értelmében az első részletet október végéig, a másodikat jövő év március 31-ig kapják meg a lakók. Az ügy előzménye, hogy évekkel ezelőtt ugyanezen út mellett élő 76 lakástulajdonos jogerősen nyert 74 millió forintot. 

A város ezek után az újabb jelentkezőkkel peren kívül megegyezett. Debreczenyi János polgármester a képviselő-testületi ülésen aláhúzta: a jövőben az  építkezéseknél számolni kell a zajvédő rendszerrel.

Napirend előtti felszólalásukban a képviselők számos témát érintettek, szó volt arról, hogy a város igyekszik alternatív energiát használnia beruházásainál, más épületek felújításainál. Országos értékű kiadványként beszéltek a Veszprém város története című helytörténeti munkáról. 

Katanics Sándor (MSZP) aziránt érdeklődött, hogy miért nem Veszprém rendezte idén az Európai Városszövetség Ifjúsági Találkozóját, továbbá, hogy  ki képviselte a várost a rendezvényen, mennyibe került az út?

Czuan János alpolgármester (Védegylet, Fidesz-KNDP) közölte, azért nem vállalta Veszprém a rendezést, mert idén elmaradt az uniós támogatás, s a költségek elérték a 8 millió forintot. Viszont abban állapodott meg az érintettekkel, hogy 2012-ben a megyeszékhely ad otthont a fiatalok találkozójának. Nyáron nyolc diák és két pedagógus utazott ki az olaszországi Fresagrandinarba, valamint az alpolgármester, aki magával vitte a családját is. Czaun János hozzátette, a hivatal kocsiját vette igénybe az utazáshoz, egy napig volt kint, s családja költségeit ő fedezte. Végezetül megjegyezte: Én nem szeretőt vittem magammal. Nem derült ki, hogy megjegyzése kire, melyik időszakra vonatkozott.

A képviselő-testületi ülésen döntés született arról, hogy a városi lap jövő évi kiadására 25 milliót költ a város. Közbeszerzési eljárás keretében dől majd el, hogy kivel kötnek a későbbiekben szerződést 2010 januárjától december végéig.

Brányi Mária, városstratégiai tanácsnok (Védegylet, Fidesz-KNDP) arról tájékoztatta képviselő társait, hogy a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácsnál 49 millió forint helyett tízet nyertek négy játszótér felújítására. A testületi ülésen a félévi gazdálkodás áttekintésekor központi helyen szerepelt az ingatlanok értékesítésének elmaradása, amire a polgármester azt mondta: emiatt nem lesz működésképtelen a város. (Az önkormányzat változatlanul szeretne megszabadulni a várban lévő, több száz milliót érő volt közgazdasági középiskolától.) A könyvvizsgáló arra figyelmeztetett, hogy ne erőltessék az ingatlanok értékesítését, mivel jelenleg elég alacsony az értékük. Azt javasolta, a hiányt inkább pótolják hitel felvételével, hogy ne érje a települést vagyonvesztés.

A képviselők elfogadták a tájékoztatást a szociális városrehabilitációs projekt előkészítéséről, majd zárt ülésen döntöttek arról, hogy idén ki kapja meg a Cholnoky-díjat, illetve melyik öt diák lesz a város ösztöndíjasa.


A belső körgyűrű okozta zajártalom miatt most 24,
korábban 76 lakástulajdonos kapott kártérítést a városi önkormányzattól

(Fotó: Gáspár Gábor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!