Kötelesség a gondoskodás

Veszprém - Nemcsak az aktív katonák fontosak, a Honvédelmi Minisztériumnak kötelessége foglalkozni azokkal az emberekkel is, akik a katonai pályának szentelték életüket.

Szabó Péter Dániel

Mindezt dr. Vadai Ágnes, a HM szakállamtitkára jelentette ki tegnap Veszprémben. A szakpolitikus nyugállományú katonák és honvédelmi dolgozók számára tartott fogadóórát a Helyőrségi Művelődési Központban.

- Az elmúlt időszakban gyengült Magyarországon a generációk közötti szolidaritás, ezt szeretném erősíteni mai látogatásommal. Az elmúlt másfél évben száznál is több honvéd nyugdíjas szervezetnél jártam, s ezek az utak rengeteg tanulsággal szolgáltak számomra - hangsúlyozta az államtitkár, aki elmondta, a tegnapi napon zárult országos körút látható eredménye a magyar honvédség időközben megszületett idősügyi stratégiája, amelynek megalkotásában a nyugállományú klubok tagjai is aktívan részt vettek.

- A stratégia kiemelten fontos eleme számomra a kapcsolattartás, a tapasztalt korosztály hozzászólásai, javaslatai mentén alakult ki az elfogadott stratégia is.

A rövid előadást követően a kérdések, vélemények kerültek a közzépontba. Vadai Ágnes beszámolt a nyugállományúak előléptetési, valamint üdülési lehetőségeiről, de kegyeleti témában is tájékoztatta a megjelenteket.

- Hosszútávú, a rekreációra és a regenerációra épülő koncepció készül az üdülésügyben, amelynek központi része a balatonkenesei központi honvéd üdülő komplex felújítása, fejlesztése - emelte ki az államtitkár. A nyugállományú szervezetek finanszírozásának kapcsán komoly kritika érte a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) regionális elosztési rendszerét, mivel a megye nyugdíjas klubjai idén összesen 840 ezer forint működési támogatást kaptak.

(Fotó: Kőrösparti Beatrix)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!