Márkói elkerülő: A határérték alatt maradtak

Bánd, Márkó - A zajterhelés és a levegőszennyezettségi mutatók egyaránt alatta maradtak a határértéknek, így a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. kérvényezi a 8-as főút márkói elkerülő szakaszának végleges forgalomba helyezését.

Tremmer Tamás

Amióta szóba került a 8-as főút márkói elkerülő szakaszának építése, azóta zajlik a vita: kell-e Bánd és Márkó határában zajvédő falat állítani? Ahogy arról lapunkban már beszámoltunk, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a beruházás megkezdése előtt (2008 júniusában) zajméréseket végeztetett a bándi Petőfi Sándor utca öt házában, illetve annak környezetében. 

A birtokunkban lévő jegyzőkönyvből kiderül, a 8-as főút környezetében a vizsgált épületeknél a zajterhelés nappal és éjszaka kisebb a megengedett értékeknél (nappal 65-, éjszaka 55 dB).

Az elkerülő út építési engedélyében a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség előírta az utólagos zaj- és levegőszennyezettség mérést. 

Mivel az útszakasz forgalomba helyezési engedélyét július 17-én kiadták, a mérések augusztus 6-án zajlottak. Márkón a temetőnél, Bándon a Petőfi utca 4-20. közötti szakaszon mérték a zajterhelést. 

Az elkészült jegyzőkönyvből a tavalyihoz hasonló (valamivel kisebb mértékű) adatok olvashatóak ki. Az eredmény: a 8-as főút környezetében a vizsgált épületeknél a zajterhelés nappal és éjszaka kisebb a megengedett értékeknél - így vélhető, nincs szükség zajvédő falra.

A zajterhelés mellett levegő szennyezettség mérést is végeztek, a bándi Vendégház Udvarháznál felállított műszer 24 órás intervallumban dolgozott. Az eredményeket alapján megállapítható, hogy a mérés idején a levegőszennyezés (mind a hat vizsgált komponens tekintetében) a megengedett érték alatt maradt.
 
A fentiek alapján a NIF kérvényezni fogja a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál a végleges forgalomba helyezést, mely azután lehetséges ha a benyújtott dokumentációt a zöldhatóság elfogadja.
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!