Más aratja le a babérokat?

- Tény: visszahívta az elnökség Rátgéber Lászlót, a magyar női kosárlabda válogatott szövetségi kapitányát posztjáról. A helyére várhatóan Székely Norbert, a magyar bajnok és kupagyőztes soproni alakulat vezetőedzője kerül.

B. Virág Rita

Ha annak tudatában értékeljük a hírt, hogy Rátgéber László a megfiatalított női csapattal igencsak leégett a nemrégiben megrendezett lettországi Európa-bajnokságon, hiszen a gárda három vereséggel a csoportkörből búcsúzott és a minimum elvárást, a tizenkettőbe jutást sem teljesítette, akkor nem csodálkozunk a döntésen. 

Ám minden éremnek két oldala van. Rátgéber László - akit az idén Európa legjobb kosárlabda edzőjének választottak, miután a Szpartak Moszkvával megnyerte a női Euroligát - munkáját dicséri, hogy hosszú szünet után ismét visszavezette a kontinens legjobbjai közé a magyar válogatottat. Az sem vitatható el tőle, hogy a nemzeti csapatot új alapokra helyezte. Fiatalításba kezdett, ami ugye mindig hordoz magában némi rizikót, hiszen a rutintalanság, tapasztalatlanság kényes, sorsdöntő helyzetekben kiütközhet. Ki is ütközött. Nem akadt igazi vezére a társaságnak. Rátgéber szakmai beszámolóját a szakmai bizottság korábban egyhangúlag elfogadta, most az elnökség mégis lapátra tette. Szakmai okok miatt.

A kiváló edző ezek után úgy fogalmazott, a megkezdett munka gyümölcsét most más arathatja le. De ha kell, újra a magyar kosárlabda rendelkezésére áll és ha kell, újra kijuttatja a válogatottat az Európa-bajnokságra. Elhivatottsága példaértékű. De mi lesz, ha Székely Norberttel is ott lesznek a lányok az Eb-n? Vagy az Eb részvétel önmagában már azt a bizonyos Rátgéber által említett gyümölcsöt jelentené?

Bízzunk benne, hogy nem. És abban is, hogy ezután mindenki megmarad a saját kaptafájánál. Mert abban egyáltalán nem vagyok biztos, hogy az elnökség első embere képes lenne összeállítani egy komplett edzéstervet. De nem is ez a feladata. Sokkal inkább az, hogy végre összefogást sürgessen a sportágban. Mert az egyelőre nincs. Nagyon nincs...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!