Rendszerváltásra van szükség - Dr. Székely Tamás: Kész az új kórházfinanszírozás

Balatonfüred - Október 1-től egy új, fix kórház finanszírozás lép életbe, ami ugyan többletpénzzel nem jár, de a jelenleginél kiszámíthatóbb lesz a rendszer – jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter a városban rendezett Országos Járóbeteg Konferencián.

Martinovics Tibor

A tárca vezetője kijelentette: a miniszterelnökkel történő tárgyalásokon ígéretet kapott arra, hogy a jövő évi költségvetésben az ágazat finanszírozását változatlanul hagyják, ha pedig lesz maradvány, azt a megelőző, gyógyító eljárásokra fordítják. 

– Tudom, több pénz kellene az egészségügybe, a jelenlegi gazdasági helyzetben azonban az is nagy eredmény, hogy nem lesznek további elvonások az ágazatban, sőt ötmilliárd forintot szánnak bérfejlesztésre – fogalmazott Székely Tamás, a Flamingó Hotelben rendezett, két napos konferencián, majd hangsúlyozta: az idei költségvetésben ugyan harmincmilliárd forintot vontak el az egészségügytől, de ez a járóbeteg ellátást szinte alig érintette. 

Ezzel szemben a Magyar Orvosi Kamara elnöke kijelentette: az egészségügy zsákutcába került, legalább hatvan-hetven milliárd plusz bevételnek kellene lennie a rendszerben, hogy az megtarthassa működőképességét. 

Dr. Éger István úgy vélte: az ágazatban meg kell történnie a rendszerváltásnak, és végre le kellene fektetni az alapelveket illetve a célokat. Varga Ferenc, a Kórházszövetség elnöke is élesen fogalmazott, mint mondta: most legalább már tudjuk, mibe fogunk belehalni.

A tizenegyedszer megrendezett Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia alkalmából a szakma ismertette az egészségpolitikával kapcsolatos állásfoglalását. 

Ebben egyebek mellett az áll, hogy az alapellátás illetve a fekvőbeteg ellátás szűkülő keretei miatt egyre több beteg jelenik meg a járóbeteg szakellátásban, csakhogy a megnövekedett feladatokhoz egyetlen egy intézmény sem kapott többlet erőforrást, ami rendkívül nehéz helyzetbe sodorhatja a kórházakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!