Történelem angolul

Balatonalmádi - Hiánypótló munka az az angol nyelvű történelem könyv, valamint angol-magyar szótár, melynek szerzője Czuczor Sándor és Illik Péter. Mindkét könyv a napokban jelet meg.

Gaál Julianna

Magyarország történetét mutatja be az a középiskolások számára készült angol nyelvű tankönyv (A Concise History), melynek elkészítésekor a szerzők a legmodernebb, angol típusú tankönyveket tekintették mintának. 

A kötetet gazdag forrásanyaggal dúsították, időskálákkal emelték ki a legfontosabb dátumokat, illetve az érdekességet külön szövegdobozokban közölték. A képanyag tekintetében a hangsúly a grafikonokon, térképeken és táblázatokon van. 

A könyv mind a közép-, mind az emeltszintű érettségire való felkészítést hatékonyan támogatja, ugyanakkor a hangsúlyt a tények európai kontextusba való helyezésére tette, így a közölt tudásanyag a modern európai érettségi rendszer elvárásainak is megfelel. A nyelvi készségfejlesztésben a kötet a fokozatosság elvét követi, vagyis a tananyagtartalom fokozatosan nehezedő szókészlettel jelenik meg. 

A tankönyvhöz kiválóan használható Czuczor Sándor angol-magyar történelmi szótára (Dictionary of Historical Terms). Hiánypótló munka ez, hiszen jelenleg ilyen jellegű kiadvány nincs a magyar könyvpiacon. A szótár kitér a brit és amerikai, valamint az angolszász országok eltérő szakszókincsére is. 

A kötet egyik legnagyobb erénye az, hogy anglicizmusokat közöl, vagyis felhagy azzal a gyakorlattal, hogy feltalál angol kifejezéseket. Emellett gyakran használt rövidítések, betű- és mozaikszavak jelentését is megadja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!