Civil szervezetek az élhetőbb Balatonért

Siófok - Harmincegy balatoni településen 37 környezetvédelmi pályázat valósult meg az elmúlt egy évben a Norvég Alapból származó uniós források felhasználásával a Balatoni Környezetvédelmi Pályázati Alap keretében.

Kiss Nikolett

A Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Kht. az EGT Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében 2007. augusztusában támogatást nyert el A nem kormányzati szervek (NGO-k) bevonásának ösztönzése a környezetvédelem területén a Balaton Régióban című projekt (Balatoni Környezetvédelmi Pályázati Alap) megvalósítására.

A támogatás az alábbi célokra volt igényelhető: a természeti és épített környezet minőségi javulása, valamint hulladékgyűjtéssel, kezeléssel kapcsolatos tevékenység színvonalának növelése.

Mindez a civilek kezdeményezésére és a többnyire az ő munkájuknak köszönhetően valósult meg derült ki a projektgazda, a Balatoni Integrációs Kft. által rendezett siófoki zárókonferencián. A pályázati célok megvalósításához rendelkezésre álló keretösszeg 369,4 millió forint volt.
 
A rendezvényen részt vett Siri Ellen Sletner, norvégia magyarországi nagykövete és dr. Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, aki mint mondta: a környezetvédelmi jellegű beruházásokra jelenleg alig van forrás, ezért is jött jól a Norvég Alapból nyerhető támogatás a Balatonnak.

Véleménye szerint az elkészült projektek összhangban vannak a világörökségi cím megszerzéséhez szükséges előírásokkal, úgymint a környezet építése és megőrzése. Hozzátette azt is: a környezetvédelmi beruházásokra elköltött, az önerővel együtt több mint félmilliárd forint felhasználása példaértékű.

A Norvég Alapnak köszönhetően a megyében is sok települése szépült meg. Tapolca zöldfelületeinek fejlesztésére a városszépítő egyesület 33 milliót nyert el, a csopaki Csonkatorony környezetének rendezésére 10 millió forint jutott, az almádi Öregpark rendezésére a Nők a Balatonért Egyesület csaknem 50 millió forintot nyert, Litéren új közpark létesült 38,6 milliós támogatással.

Lovason is a zöldterületeket fejlesztették csaknem 2,5 millió forintból, Dörgicsén szintén ugyanezt 2,6 millióból. Kommunális kistraktor és környezetápoló adapterek veszerezésére kapott 3,7 millió forintot az Aszófői Polgárőr Egyesület, az Alsóörsért Közalapítvány pedig többek között a néhány éve kidőlt platánfákat pótolta több mint hárommillió forintos támogatásból.

A szentkirályszabadjai illegális hulladéklerakó felszámolására és rekultivációjára 18 millió forintot nyertek el, Füred és Tihany zöldterületeinek ápolására 55, illetve 14,2 millió forint jutott.

Paloznak, Balatonederics, Balatonfűzfő és Ábrahámhegy szintén közpark kialakításra, zöldterület ápolásra, eszközbeszerzésre, szelektív hulladéktárolók beszerzésére fordította az elnyert 3,0, 3,78, 7,3 illetve 6,5 millió forintot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!