Durván beszélnek, isznak! - Mi segíthet az indulatok leküzdésében?

Veszprém - Nem jellemző a megyeszékhelyre, hogy a diákok agresszíven viselkednek, mint például egyes fővárosi intézményekben - állítja Szauer István, a veszprémi oktatási és sport iroda vezetője, akihez hét középiskolából és tíz általános iskolából futnak be a jelzések.

Mátételki András

Az elmúlt tanévben nem kellett fegyelmi bizottságot összehívni a diákok erőszakos viselkedése miatt. Két évvel ezelőtt abból viszont ügy lett, amikor két tanuló összeverekedett az egyik szakiskola udvarán.

Szauer István szerint a sport levezeti a fölös energiákat
(Fotó: Kőrösparti Beatrix)

 

Az más kérdés, hogy tanórán kívül, szabadidejükben mit követnek el a fiatalok, mert a törvényváltozás miatt például sem a bolti lopásokról, sem a rendőrségi eljárásokról nem kapunk visszajelzést. Azért van így, hogy az érintett ne bűnhődjön kétszer. Aki nem bír magával, azt persze eltanácsolják másik intézménybe.

Aki viszont átlépte a 18. életévét, már nem köteles iskolába járni, illetve más intézmény nem köteles őt átvenni. Sokaknak elég, ha felfüggesztett büntetést kapnak, tanulmányaik befejezéséig meghúzzák magukat.

Korunk jellemzője a szabadszájúság, durván beszélnek a diákok egymással, de a szidalmakból jut a pedagógusoknak is, akik megtanulták kezelni ezeket az indulati kitöréseket.

Sajnos vannak szülők, akik rossz példát adnak gyermeküknek, amikor minősíthetetlen hangnemben beszélnek a nevelővel. A fegyelemsértésekre leginkább az jellemző, hogy a diákok igazolatlanul hiányoznak, vagy alkoholt isznak az osztálykiránduláson.

Többeket elkaptak, amiért az iskolában dohányoztak. Szauer István szerint a sokszínű szabadidős tevékenység, a sport segíthetne levezetni a fölös energiát és az indulatokat.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!