Négy évtizedes kapcsolat - Az észt elnököt fogadták a megyeszékhelyen

Veszprém - Toomas Hendrik Ilves, az észt köztársasági elnök magyarországi útja során a vidéki helyszínek közül egyedül Veszprém megyébe látogatott el.

Varga Domokos Péter

Őt és feleségét, Evelin Ilvest, valamint a kíséretében lévő küldöttséget Veszprém  polgármestere kedden a hivatalában fogadta.

A látogatás után Debreczenyi János elmondta, a megtiszteltetésben szerepe volt annak a ténynek, hogy Veszprémnek immár 39 éve testvérvárosa az észt Tartu. 

Debreczenyi János a sajtónak elmondta, Veszprémnek és Tartunak a kultúrában, tudományban és az oktatásban  is élő kapcsolata van Tartuval.

Kiemelte, hogy a Veszprémi Egyetem a tartui egyetemmel alakított ki együttműködést. 

A kapcsolatrendszer alapját jelen esetben is a gazdaság jelenti, ezért az észt elnökkel való tárgyaláson szóba került a kutatási és a mezőgazdasági együttműködés továbbfejlesztése is.

A polgármester a tárgyaláson szóba hozta, hogy Veszprémnek van egy jelentős eredményeket maga mögött tudó mezőgazdasági részvénytársasága, az általuk előállított termékekkel szeretnének különböző bemutatókon részt venni.

A város közgyűlése már tavaly határozott arról, hogy Magyarországon egyedüliként rész vesz az Európai Unió megújuló energiahasznosítási programjában, az INTENSE projektben.

2011-ben Veszprém lesz az INTENSE program koordinációs központja, ezt a város úgy szeretné úgy megszervezni, hogy jelentős szerepet kapjon a projekben szintén részt vevő Észtország is.

Az észt küldöttség veszprémi látogatása előtt megtekintette a tihanyi apátságot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!