Népszerű a biobrikett

Várpalota - Már szeptember végén megkezdődött a télre történő készülődés, és fogyott a fa, a szén és a biobrikett is a tüzépen.

Kiss Nikolett

Míg a gázfűtésnél csak megcsavar az ember egy gombot, legfeljebb megnézeti szakemberrel a kazánt, minden rendben van-e, addig a hagyományos fűtési módoknál jóval több macerával jár, ha beköszönt a rossz idő. A  cserépkályhával, kandallóval fűtött lakásoknál előre be kell tárolni a fát és a szenet.

- Nálunk szeptember végétől élénkült meg a forgalom. A legtöbben az olcsóbb cseh barnaszenet vásárolják, ennek 3800 forintnál kevesebb mázsája - mondta el Szilágyi Beatrix, a Tüzépker Zrt. palotai telephelyének vezetője. A jóval nagyobb fűtőértékű lengyel feketeszénből egy mázsa 6200 forint körül van, a cser és tölgy kuglifa mázsája pedig kicsivel kevesebb, mint 2000 forint. 

Népszerű a biobrikett is: az összepréselt fának 5000 forint mázsája, de a cseh barnaszénnel vetekszik a fűtőértéke. A különbség annyi, hogy a biobrikettel  sokkal kevesebb  a gond, kisebb helyen elfér, tisztább  és szinte hamu nélkül ég el. Éppen ezért sokan vásárolják, akik kandallóval, cserépkályhával fűtenek akár csak kipróbálásra, akár pedig nagyobb tételben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!