Sigourney Weaver színésznő hatvan éves

Budapest - Október 8-án ünnepli hatvanadik születésnapját Sigourney Weaver amerikai filmszínésznő, az Alien-filmek rettenthetetlen szörnyirtója.

MTI

Apja az NBC tévétársaság igazgatója, anyja angol származású színésznő volt. A Sigourney nevet az eredeti Susan helyett tizennégy éves korában vette fel, Scott Fitzgerald A nagy Gatsby című novellájának egyik mellékszereplője után. 1972-ben diplomázott az elit Stanford egyetemen, majd a nem kevésbé patinás Yale drámatagozatán tanult tovább. Először a színpadon próbálkozott, majd 1977-ben Woody Allen Annie Hall című vígjátékában tűnt fel - hat másodpercre.

A világhír két évvel később kapta szárnyaira, amikor a kőkemény Ellen Ripley űrhajósnőt formálta meg a Nyolcadik utas a halál című, azóta klasszikussá vált sci-fiben, alakításáért Oscar-díjra is jelölték. A borzongatásban új utakat nyitó filmnek három folytatása készült, Ripley-t a harmadik rész végén meg is halasztották, de "feltámadt" (ekkori gázsija már több volt, mint az első Alien-film teljes költségvetése).

Weavert még kétszer jelölték az Oscarra, méghozzá 1989-ben a legjobb főszereplő (Gorillák a ködben) és a legjobb mellékszereplő (Dolgozó lány) kategóriában is, de a gáláról üres kézzel távozott - fájdalomdíjként a Golden Globe díjat mindkét szerepért hazavihette. A következő években olyan sztárok mellett játszott, mint Mel Gibson, William Hurt és Bill Murray, utóbbival a Szellemirtók című, könnyed hangvételű szörnyfilm-bohózatban komédiázott. Olyan hangos sikerekben játszott, mint a Dave, A Halál és a lányka, A paradicsom meghódítása, Tökéletes másolat. Többször választották a legszexisebb filmsztárok közé, 2003-ban huszadik lett egy "minden idők legnagyobb mozisztárja" szavazáson, a legjobb húsz közé rajta kívül a gyengébb nem képviselői közül csak Audrey Hepburn került be.

Magánéletét sikerrel különítette el a szakmától, így még az álomgyárban is nyugodt életet tud élni. 1984-ben ment férjhez egy producerhez, lánya 1990-ben született. Sigourney Weaver aktív környezetvédő és számos jótékonysági szervezet munkájában vesz részt. Ma is teljes sebességgel dolgozik, az elmúlt két évben hét szerepet játszott el tévé- és mozifilmekben, egyebek között James Cameron 3D technikával készült Avatarjában. Az öregedéstől pályatársai nagy részével ellentétben nem fél, szerinte az évek gyarapodásával tanulja meg az ember értékelni azt, amije van. A száznyolcvan centiméteres termete ellenére is magas sarkú cipőben járó színésznő persze könnyen beszél, hiszen nem fog rajta az idő, ma is atletikus termetét a tornának, szépségét pedig, úgy véli, életörömének köszönheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!