13 éve nem volt ilyen! Közel 600 ezren munka nélkül

Veszprém - 1996 óta nem volt ilyen magas a munkanélküliség Magyarországon mint most.

Varga Domokos Péter

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat közzétett adatai alapján a munkanélküliek száma több mint 566 ezer, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint pedig a munkanélküliség rátája meghaladja a tíz százalékot - mondta Bernáth Ildikó pénteken, a Fidesz városi irodájában tartott sajtótájékoztatón.

Elmondta, ezért kérdéssel fordult Bajnai Gordon miniszterelnökhöz, melyben arra volt kíváncsi, mit tesz a kormány, hogy ezt megállítsa. Gyakran emlegeti Bajnai Gordon a munkahelyek fontosságát - hangsúlyozta a fideszes politikus -, de a gyakorlatban ebből nem sok minden látszik, a megszorító intézkedések nem hozták meg a várt eredményt. Érthetetlennek tartja, szeptember 14-én miért függesztették fel a munkahelymegőrző pályázatot. Ennek révén a rászorulók tízmilliárd forint forráshoz juthattak, az igény ennek háromszorosa volt.

A miniszterelnök válaszában osztotta az ellenzéki képviselő aggodalmát, aggasztónak találta a helyzetet, de más országok példáján bemutatta, léteznek rosszabb helyzetben lévő gazdaságok is. Megemlítette Spanyolországot, ahol 20 százalék, és Szlovákiát, ahol 12 százalékos a munkanélküliség. Bernáth Ildikó megjegyezte, hogy 2002-ben, mikor a szocialisták átvették a kormányzást, nálunk ez az adat 5,6 százalék volt, azóta viszont elérte a tízet. A kormányfő a válaszában azt is kifejtette, hogy az eddigi pályázati rendszerrel 70 ezer munkahelyet sikerült megőrizni. Arra viszont sajnos nem válaszolt, hogy a tízmilliárdos munakhelymegőrző pályázatot akarják-e pótolni. Pedig ez a Közép-dunántúli Régióban különös fontossággal bírna, mert itt az előző évekhez képest 71 százalékkal nőt a munkanélküliség.

Ha a választásokat követően a Fidesz kormányra kerül, visszaállítja-e majd a munkahelymegőrző pályázatot? - érdeklődött lapunk.

- A Fidesz más koncepció mentén nyúl a gazdasághoz - válaszolt a képviselő. Nem a megszorításokra és az elvonásokra helyeznék a hangsúlyt, hanem a gazdaság növekedését akarják ösztönözni. A megnövekedő járulékokból, adókból az állam bevétele is emelkedik majd, de emellet nőni fog a fogyasztás is. A kiadások viszont szociális oldalon csökkennek. A Fidesz programjában szerepel, hogy tíz év alatt egy millió új munkahelyet hoz létre - toldotta meg egy számadattal is válaszát Bernáth Ildikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!