Az asszony verve jó?!

Veszprém - Magyarországon hetente meghal egy nő, mert párja, vagy volt párja bántalmazta. A riasztó adat a Veszprém megyei Rendőr-főkapitányság által, a családon belüli erőszakról tartott fórumon hangzott el.

Halmos György

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NaNE) elnöke úgy fogalmazott, hogy a párkapcsolati erőszak első jeleit a társadalom sokszor romantikusnak tartja, éppen ezért eltűri, vagy szemet huny felette.

Tóth Györgyi hangsúlyozta: nemzetközi kutatások szerint Európában a nők 10 százaléka él olyan párkapcsolatban, amelyben bántalmazzák. Hozzátette, hogy a legutóbbi hazai felmérés - ami 11 évvel ezelőtt készült - kimutatta: a 18 év alattiak 10-30 százaléka rendszeresen tanúja anyja bántalmazásának.

Az egyesület elnöke szerint le kell számolni azzal a mítosszal is, miszerint azért, mert veri a feleségét, még lehet jó apa. Kevés még a politikai akarat arra, hogy a helyzet megoldjon. Példaként a zéró toleranciát nevezte meg, amelynek kapcsán az országban mindenhol óriásplakátokon hívták fel a sofőrök figyelmét a változásokra, miközben a gyermekbántalmazással kapcsolatban bevezett zéró toleranciáról semmit nem lehetett hallani.

A szakmai fórumon többek között szó esett a távoltartás jogszabályáról, a törvényi lehetőségekről, arról, mit tehet a rendőrség, milyen feladatai vannak a családsegítő szolgálatnak, illetve a gyámhivatalnak. Végül bemutatták a Pápai Városi Televízió által készített módszertani dvd-t is. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!