Cél a gyűjtemény méltó kezelése

Várpalota - A város ma nincs olyan helyzetben, hogy méltóképp tudja kezelni a Matzon-gyűjteményt.

Szabó Péter Dániel

Mindezt Matzon Frigyes fia mondta el a Várpalotán a Matzon-emléknapon, amelyet a konstruktivista szobrászművész születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett meg csütörtökön a Szindbád Nonprofit Kft. és a várpalotai önkormányzat.

A Jó Szerencsét Művelődési Központban a gyermekkorát is felidéző Matzon Ákos kiemelte, már 1986-ban sem értett egyet édesapjával, hogy a 130 alkotásból álló életművet egy városban, s egy helyszínen, a mára erősen lepusztult állapotban lévő Nagy Gyula Galériában helyezzék el, ám az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatása reményt adhat a szobrok és plasztikák megmentésére.

Ezzel a műgyűjtő Deák Istvánné bejelentésére utalt, amelyben az országgyűlési képviselő elmondta, Hiller István miniszter saját keretéből egymillió forinttal járul hozzá az emléknap megrendezéséhez, illetve a Matzon-hagyaték gondozásához.

Katona Csaba alpolgármester a gyűjtemény méltatása mellett a Nagy Gyula Galéria jövőjéről is beszélt. Elmondta, az önkormányzat bízik abban, hogy fel tudja újítani a városközpontban található épületet, s méltó módon állíthatják ki a jelenleg raktárakban tárolt anyagot.

Ezt követően Madaras Annamária idézte fel a Matzon-gyűjtemény Várpalotára kerülését, majd a szobrászművész munkásságát kutató Eleőd Ildikó tartott rögtönzött művészettörténet órát az emléknapra ellátogató diákoknak.

Az évforduló alkalmából negyven kisplasztikából álló kiállítás is nyílt a művelődési központban, a tárlat november 26-ig tekinthető meg a dr. Szj Rezső-kamarateremben.

*

Az 1909-ben született Matzon Frigyes a múlt század jelentős magyar szobrászművésze. Az Eötvös József-díjjal is kitüntetett alkotó szobrászatára a formák, élek kubisztikus kezelése, a kőből fakadó monumentalitás felhasználása jellemző.

1986-ban bekövetkezett halála előtt egész, egyben tartott életművét Várpalota városának adományozta, a szobrokból, plasztikákból, vázlatokból és rajzokból álló anyagot nagyszabású kiállítás keretében mutatták be a Nagy Gyula Galériában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!