Nincs többé szükség rájuk? - Megszűnik a megyei közművelődési intézet

Veszprém - A Veszprém Megyei Önkormányzat közgyűlése múlt heti ülésén döntött a Veszprém Megyei Közművelődési Intézet megszüntetéséről.

Balla Emőke

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium tavalyi szakfelügyeleti vizsgálata szerint a feladatellátást tekintve a Veszprém Megyei Közművelődési Intézet a negyedik legjobb az országban, csak nagyobb költségvetéssel és nagyobb létszámmal dolgozó intézmények előzték meg. Az intézet tizenhat éve működik, a megyei közművelődés múltja azonban közel ötvenéves: a népművelési tanácsadót az 1960-as években hozták létre, a feladatokat később a megyei művelődési központ látta el. Bár a közművelődési feladatellátás kötelező a megyék számára, formáját a megyei önkormányzatok dönthetik el: az országban tíz önálló intézmény működik, tíz pedig  másik intézménnyel együtt.

A közművelődési intézet vezetése és dolgozói a közgyűlés előtt egy héttel, a megyei önkormányzat honlapjáról értesültek az intézet megszüntetéséről, a tényt másnap a közgyűlés elnöke, Lasztovicza Jenő közölte Horváth Viola igazgatóval. Múlt kedden a kulturális bizottság tárgyalta a napirendet és szavazott a megszüntetés mellett.

Az intézetnek - mely három éve ötvenszázalékos létszámcsökkentést hajtott végre - jelenleg 9 és fél státusa van, közülük hét közművelődési szakember. Az idei évben az intézet költségvetése 43 millió forint; a megyei önkormányzat 21 millió forintot biztosított, az intézmény bevétele 22 millió forint. (Az említett minisztériumi szakfelügyeleti vizsgálat a megyei közművelődési feladatellátás minimális feltételeként közművelődési intézet típusú szervezetet, éves 50-30 millió forint önkormányzati támogatást és hét szakalkalmazottat határoz meg.)

- Bevétel szempontjából is hatékony intézmény vagyunk, kollégáimmal együtt arra törekszem, hogy intézetünk minél több pályázaton szerepeljen eredményesen, minél több bevételre tegyen szert - mondta Horváth Viola, akit az önkormányzat tavaly öt évre nevezett ki az intézmény élére. - Idén 120 kisebb-nagyobb rendezvényt szerveztünk, 70 településen voltunk jelen, a módszertani feladatellátást is folyamatosan végeztük, a megye minden településével kapcsolatunk van. Küzdöttünk, hogy a megye és a régió meghatározó intézete legyünk.

Az igazgató hozzátette: a minisztérium régiónként egy intézményt bíz meg a szakmai módszertani segítség koordinálásával - úgy tűnt, a Veszprém megyei lesz az, mely 5-8 millió forintot kap a feladatokra, a csütörtöki döntést követően a minisztérium a Fejér megyei intézetet bízza meg.

A tervek szerint a közművelődési intézet a megyei könyvtárba olvad be, az intézmény két szakembert vesz át, tájékoztatott Talabér Márta, a megyei közgyűlés  alelnöke, aki hozzátette: az elmúlt években bizottsági üléseken sokszor esett szó arról: vajon az intézet a feladata szerinti tevékenységet végzi-e elsősorban? Arról, hogy mi lesz a várbeli épület sorsa, korai volna beszélni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!