PDSZ: veszély fenyegeti a közoktatást, a gyermekek ellátását

Budapest - A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint veszély fenyegeti a közoktatást, a gyermekek ellátását.

MTI

Az érdekképviselet által meghirdetett szombati, Országos Szülői Értekezlet címet viselő fővárosi demonstráción 18 szakmai és civil szervezet tiltakozott a jövő évre tervezett költségvetés közoktatást érintő tételei ellen.

Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke beszédében azt mondta, egyes döntéshozók nem a közoktatás, nem a gyermekek érdekét tartják szem előtt, hanem a mindenáron való költséghatékonyságot.

"Tavaly demonstrálnunk kellett a teljes közszféráért, mert 41 milliárdot vontak ki. Most ott tartunk, hogy kizárólag a közoktatásból kívánnak 63 milliárdot kivonni" - közölte a szakszervezeti vezető, akinek beszéde közben többször is hangosan sípolni kezdett a több száz résztvevő a kormány tervezett intézkedései elleni tiltakozásul.

Kerpen Gábor szerint a kormány nincs tekintettel sem a lassabban, sem a gyorsabban haladó gyermekekre, és nem teszi lehetővé azt sem, hogy az integrált osztályokban több tanár, illetve több segítő foglalkozhasson a sajátos nevelési igényű diákokkal.

Mint mondta, a kormány szerint több ezer tanárra nincs szükség, miközben a munkahelyüket megtartókra egyre több és többféle terhet rónak.

Kerpen Gábor bírálta, hogy a tervek szerint mind az óvodákban, mind az általános és középiskolákban megnövelnék a csoportok, illetve az osztályok maximális létszámát. Mint fogalmazott, "sajátos nevelési igényű az, aki szerint ez segíti a jövő nemzedékek oktatását, nevelését".

Beszéde végén felszólította az országgyűlési képviselőket: akadályozzák meg a közoktatási kiadások kurtítását Magyarországon. Ezután a PDSZ-elnök felolvasta a 18 szervezet közös nyilatkozatát, amelyet eljuttattak minden parlamenti képviselőnek. Ebben többek közt felelős oktatáspolitikát követelnek, és tiltakoznak a közoktatási normatívák csökkentése ellen.

A demonstráción felszólaló Gaskó István közölte: a pedagógusok küzdelmükben számíthatnak a Liga Szakszervezetekre.

Az érdekképviselet elnöke beszédében arról szólt, hogy a korrupciót, a feketegazdaságot a magyar társadalom kizárólag önszerveződéssel képes visszaszorítani, a kormányzat ugyanis nem érdekelt ebben, mert nagyon sok szállal kötődik e "bűnös folyamatokhoz".

Úgy vélte, a jelenlegi kormány folyamatosan a kötelességeit tisztességesen teljesítő állampolgárokra akarja róni a terheket, miközben Magyarországon évente 4-5 ezer milliárd forint marad a gazdaságban, mert a vállalkozók csalnak. További mintegy ezermilliárd forintot pedig az államigazgatásban, a közbeszerzésekben és mindenféle más eljárásban "lopnak el a költségvetésből" - tette hozzá.

Gaskó István szerint 2009-re az ország eljutott a közegészségügy, a közoktatás és a közösségi közlekedés "megnyomorításához".

Végül leszögezte: reméli, jövő tavasszal mindenki tudja, mit kell tennie a parlamenti választásokon.

Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke beszédében úgy fogalmazott, Magyarországon nem az érdekelt civil szervezetekkel, hanem a Világbankkal tárgyalnak az ország sorsáról. Közölte: felszólítják a képviselőket, hogy a jelenlegi formájában ne szavazzák meg a 2010-es büdzsét, mert azzal tönkreteszik az országot.

A demonstráción az egyes ágazatok - óvodák, általános iskolák, középiskolák, felsőoktatási intézmények, nevelési tanácsadók és pedagógiai szakszolgálatok - képviselői is elmondták véleményüket, és egyöntetűen élesen bírálták a 2010-re javasolt költségvetést.

Az Olimpiai parkban tartott rendezvényen az ország minden térségéből érkező résztvevő tanárok, szülők, diákok "Építsd a jövőt: költs az oktatásra most!" feliratú láthatósági mellényt viseltek, és több tiltakozó táblát is feltartottak, például "Megbecsült pedagógus, erős új nemzedék" felirattal. A demonstráción a másik nagy érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete egy tagja is felszólalt.

A rendezvényen mások mellett részt vett a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája is, és teljes szolidaritásáról biztosította, támogatta a tiltakozást a Munkástanácsok is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!