Petre Cozma: Az én kicsi fiamnak két hazája volt (Bukarestből jelentkezik tudósítónk)

Bukarest - Marian Cozma tragédiája példa nélküli összefogásra késztette a román és a magyar nemzetet, ezért is kötelességünk tisztelegni egy olyan sportoló emléke előtt, akit mindkét ország a saját halottjának tekint.

Szabó Péter Dániel

Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter mondta ezt vasárnap a román fővárosban, Marian Cozma emléktáblájának avatásán a Dinamo stadionban, majd hozzátette, a román-magyar kézilabdameccs épp emiatt a jövőben mindig barátságos találkozó lesz.
Petre Cozma, a Madárkának becézett sportoló édesapja leszögezte, Magyarországon senki nem hibás azért, ami történt, csupán a tettesek.

- Az én kicsi fiamnak két hazája volt - mondta megrendülten az édesapa.
- Veszprém városa a mai napig nem tudta túltenni magát a tragikus eseményeken. Mariannak a testét sebesítették meg, Veszprémnek azonban a lelkét, s ezek a sebek nagyon nehezen gyógyulnak - hangsúlyozta a Debreczenyi János, a megyeszékhely polgármestere, majd Dr. Szekeres Imre és Pál Béla, az Országgyűlés Sport és Turisztikai Bizottságának alelnöke társaságában nemzeti színű gyertyát gyújtott a márvány emléktáblánál, amelynek anyagi hátterét a Romániai Magyar Üzleti Egyesület és a Magyar Klub Egyesület biztosította.
Ezt követően a bukaresti Kálvin-temetőben a Románia területén elesett katonák tiszteletére állított emlékmű avatására volt hivatalos a magyar delegáció, amelyet ezentúl Hősi Magyar Parcellának neveznek.

A honvédelmi miniszter mellett Tömböl László vezérezredes, vezérkari főnök és Dr. Holló József nyugalmazott altábornagy, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója, valamint Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet, illetve román részről Viorel Oancea védelempolitikai államtitkár jelent meg az ünnepségen. 

- A világháborúkban elhunyt katonák az államaink közötti béke zálogai lettek, mert a halott katona nem ellenség, tisztelet illeti - fogalmazott Dr. Szekeres Imre, míg Viorel Oancea a hadseregek közötti jó kapcsolat, a nemzetek közötti barátság jelképeként aposztrofálta a katonai tiszteletadással felavatott emlékhelyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!