Új vírus - intenzív osztályon egy kismama

Budapest - Az új influenza szövődményei miatt került intenzív osztályra egy kismama - mondta az országos tiszti főorvos.

MTI

Falus Ferenc, az RTL Klub Híradójának mondottakat megerősítve hangsúlyozta az oltás fontosságát, és leszögezte: nem kell megvárni, amíg magyarországi adatok vannak arra vonatkozóan, hogy az influenzajárvány veszélyes.

A kismamáról csak annyit lehet tudni, hogy állapota kritikus és intenzív osztályon ápolják - olvasható az RTL Klub honlapján.

Falus Ferenc az MTI-nek elmondta: a tisztiorvosi szolgálathoz eddig csak néhány értékelhető bejelentés érkezett arról, hogy háziorvos megtagadta az oltást, vagy nem javasolta a hozzá fordulónak. Ha ez bebizonyosodik, az érintett orvost felelősségre vonják - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy eddig hányan fertőződtek meg az új típusú influenzával, a tiszti főorvos azt mondta: a világon sehol nem tudnak erre pontosan válaszolni, becslése szerint Magyarországon eddig nem érte el a húszezret a fertőzöttek száma.

Falus Ferenc ugyanakkor hivatkozott az ukrán példára, ahol tíz nap alatt csaknem 900 ezren fertőződtek meg influenzával, számuk az utóbbi napokban már 24 óránként megduplázódott. Ukrajnában körülbelül 40 ezren kerültek kórházba, és 135-en haltak meg, ezért is nagyon fontos, hogy mindenki oltassa be magát - hangsúlyozta.

Az országos tiszti főorvos Magyarországon eddig öt bejelentett halálesetről tud, amely összefüggésbe hozható az új influenzával.

Hozzátette: a ma nyilvánosságra került kismama esete az első Magyarországon, amikor egy várandós, egyébként egészséges nőt új típusú influenzával kezelnek intenzív osztályon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!