Vendégcsalogató a lekvárfőzés Megyeren

Megyer - Az 1906-os tűzvész előtti állapotára állítja vissza az önkormányzat a faluképet. A 23 ingatlanból álló kisközségben eddig az épületekre változtatási tilalom volt érvényben.

Tisler Anna

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében hét pályázatuk nyert, így elkezdődhetnek a felújítások.

Mint Pajer Kristóf polgármester érdeklődésünkre elmondta, a lakosok egyetértettek az egységes falukép kialakításával. Azok helyett, akik saját erő hiányában nem tudtak pályázni, az önkormányzat adott be támogatási igényt.

A támogatás és a saját erő felhasználásával sok ingatlan teljesen megújul, akinél az önkormányzat vállalta a költségeket, ott csak a homlokzatot állítják helyre. A munkálatokat még az idén szerették volna elkezdeni, de a hirtelen beköszöntött rossz idő miatt februárban indulhat meg a munka.
 
A május végi Paprissimo fesztivál idejéig a főutca házaival készülünk el, az augusztusi sörolimpiáig pedig a többi is új külsőt kap - tette hozzá a polgármester. - A pályázatok utófinanszírozottak, ezért a pénzt meg kell előlegezni, ami nem lesz könnyű feladat.

Az önkormányzat két pályázata mellett öt magánszemély is kért támogatást falusi vendégfogadó kialakítására. Ők összesen 36 vendéget szállásolhatnak el. A programokról pedig a lakók és a Megyerért Egyesület tagjai gondoskodnak. Az előbb említett két országos hírű program mellett lovaglással és vadászattal is várják a természetet és a csendet kedvelőket.
 
Elkértük a lakóktól a fölösleges almát, hogy együtt gyümölcslevet készítsünk  tudtuk meg. - Birsalmából is készítünk birssajtot, valamint csipkebogyólekvárt. A programot a régi vendégeinknek, ismerőseinknek hirdetjük meg. Ők pedig gyakran hoznak új vendéget is.

A gyűjtés és a főzés olyan közösségi program, ami közben lehet beszélgetni, ötleteken gondolkodni. Az elkészült terméket pedig mint saját készítést tudjuk kínálni a rendezvényekre látogatóknak. Már szállítják a házakhoz az építőanyagot a beruházásokhoz
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!