Karéjos vesepáfrány a Somlón

Somló - Él a hegy északi oldalának lejtőjén egy ritka faj a karéjos vesepáfrány (Polystichum aculeatum), amelyet méltán nevezhetünk a hegy legritkább páfrányának.

Kiss Nikolett

Felfedezése új keletű, hiszen nem rég találtak rá a kutatók a törmeléklejtő sziklái között. További érdekesség, hogy ez a faj bazalton való előfordulása csak itt és a Badacsony hegyen ismeretes. A hegyen számos páfrányfaj fordul elő, amely a mikroklimatikus zugokban való gazdagságnak a jelei.

A karéjos vesepáfrány örökzöld, 30-70 centiméter hosszú növény. A hazánkban előforduló páfrányok között közepes termetű, gyakran elfekvő. Kétszeresen szárnyalt, fényes csupasz felszínű levelei gyakran tölcsért alkotnak. Szárnyacskai előrehajlók, durván fogas szélűek, amely a képen is jól megfigyelhető. A levélgerincen világosbarna pelyvaszőröket láthatunk. Mészkedvelő faj, jelenléte friss, nyirkos talajt jelez.
 
A Somló hegy színező eleme védelmet élvez, melynek természetvédelmi eszmei értéke ötezer forint. Szerencsére a hegyen lévő állomány teljes biztonságban van, hiszen a turistautaktól is távol esik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!