Még álmodni se merte - Hanczvikkel Márk 19 évesen nyert a felnőtt ob-n

Budapest, Tapolca - Fantasztikus bravúrt hajtott végre a vívók hétvégi országos bajnokságán Hanczvikkel Márk. A tapolcai párbajtőröző 19 esztendősen, felnőtt válogatott versenyzőket kiejtve szerzett aranyérmet a bombaerős mezőnyben.

Horváth Gábor

Álmodni se mertem volna, óriási meglepetés volt számomra is, de nagyon-nagyon örülök - reagált boldogan az előzetes bajnoki esélyeit firtató kérdésünkre Hanczvikkel Márk, aki szombaton juniorkorúként ért a csúcsra a felnőtt hazai mezőnyben.

- Nemrég lábsérüléssel szenvedtem és az országos bajnokság volt a harmadik versenyem a felépülés óta, még nem tudtam száz százalékos állapoban készülni rá.

Az ob-n hagyományosan rengeteg az induló, köztük a legerősebbekkel, én a nyolc közé jutást tűztem ki célul, persze tisztában voltam vele, hogy ehhez is szerencse kell - nyilatkozott az előkészületekről a Balaton Isover Vívóklub párbajtőrözője.

A 19 esztendős tehetség aztán - korábbi sérülés ide, vagy oda - egész egyszerűen végigmenetelte a napot, olyan sportolókat legyőzve, mint a néhány hete Mesterek Tornáját nyerő, többszörös világ és Európa-bajnok, egyébként szintén tapolcai származú Boczkó Gábor. De ne szaladjunk ennyire előre, a főszereplő részletesen elmesélte a történéseket.

- Kezdésként a csoportban se jól, se rosszul nem ment a vívás. Kicsit szenvedtem és örültem, hogy túl vagyok rajta, aztán egy nagyon nehéz időszak következett: kéthárom órát vártunk a főtáblás folytatásra, úgy, hogy pontosan nem tudtuk, mikor kell pástra lépni. Szerencsére ezt sikerült átvészelnem, majd két olyan ellenfelet kaptam, akiket a papírforma alapján meg kellett vernem, ami sikerült is, de nem volt könnyű dolgom.

A legjobb nyolc közé jutásért Boczkó Gáborral kerültem szembe, őt nagyon tisztelem, de próbáltam nem a neve ellen vívni. Úgy álltam neki az asszónak, hogy a végsőkig küzdeni fogok, jól tudtam koncentrálni, figyelni és szerencsére sikerült legyőznöm  emlékezett vissza.

Márk a következő körben a válogatott Somfai Pétert ejtette ki, majd a fináléba kerülésért Budai Dánielt verte meg. Mindkét párhac rendkívül hajtós, küzdelmes asszó volt.

- A negyeddöntő után úgy éreztem, hogy oxigénsátorra van szükségem, az elődöntő végén pedig görcsöt kapott a combom. Persze akkor már nem tartoztathatott fel semmi, mindenképpen végig akartam vívni a versenyt.

Borosné Eitner Kinga mesteredző tanítványát a döntőben sem lehetett megállítani, ott a felnőtt válogatott kerettag Pádár Tamás volt az áldozat. Az aranyérem két dolog miatt is óriási eredménynek számít, hiszen juniorkorú és vidéki versenyző is csak elvétve szokta begyűjteni ezt a címet.

Az ifjú tehetség ezzel a győzelemmel egy rendkívül sikeres esztendőt zárt, hiszen idén megnyerte az U-23-as Európa-bajnokságot, csapatban harmadik lett a junior világbajnokságon és első helyezést ért el a junior országos ob-n. Hogy csak a legjobb eredményeket említsük.

- Ennél csak rosszabb évem lehet - jegyezte meg viccelődve, de biztosak lehetünk benne, hogy ha ilyen ütemben fejlődik, muszáj lesz még helyet szorítania a vitrinben.
 
*
 
A Balaton Isover Vívóklub sportolói közül párbajtőr egyéniben az ezúttal gyengébben szereplő, felnőtt válogatott Rédli András a 22. lett, a 18 esztendős File Mátyás (30. hely) és a 15 esztendős Sáfár Cirill (27. hely) teljesítményével viszont elégedett lehet Borosné Eitner Kinga klubvezető.

Sáfár - Hanczvikkelhez és Filéhez hasonlóan - ezzel kvalifikálta magát a januári Heraklész világkupára, ő lesz az egyetlen serdülőkorú induló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!