Megduplázott kikötői helyek Zánkán

Zánka - Befejeződött a kikötőfejlesztési munkálatok második szakasza a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrumban - jelentette be Bogó Ágnes, a centrum vezetője sajtótájkoztatón kedden. A mostani mintegy 80 millió forintos korszerűsítés az Európai Unió támogatásával valósult meg.

Kiss Nikolett

Európa legnagyobb ifjúsági centruma a Közép-Dunántúli Regionális Operatív Program - A balatoni térség turisztikai vonzerejének növelése című pályázatán nyert több mint 30 millió forintot, mellyel a kikötő északi és a keleti partfalát erősítették meg, továbbá elektromos- és vízhálózatot építettek ki a mólón. A fejlesztés által víz, villany, kábel TV vételi lehetőségek is biztosítottak a hajón éjszakázók számára. A hajóállások is megújultak, a fenékmélység állandóságának biztosításával együtt. A beruházás harmadik szakasza a nyugati móló felújítása, míg a befejező lépés a nagyhajó mólószakasz rekonstrukciója. A tervek szerint így a hajók méretétől függően 160-180 vízijármű horgonyozhat a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum kikötőjében, a mostaninak csaknem a duplája.

Bogó Ágnes elmondta: a kikötőfejlesztés fontosságát a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum már 2002-ben felismerte, 2002-ben tanulmányterv formájába öntötték elképzelésüket, ennek alapján 2004-re elkészült a kivitelezési terv.

Hozzátette: a korszerűsítés eredményeként javul a kikötő jövedelmezősége, továbbá növekszik a vendégéjszakák száma és a fajlagos költés mértéke. A projekt hatással lesz az intézmény ifjúsági vitorlás képzésére, valamint a térségben egyedülállóan fogyatékos és mozgássérült gyermekek számára kínált vitorláztatásra. Az ifjúsági centrum ráadásul a Balatoni vízimentő szolgálatnak ingyen biztosít öt hajóállást.

Az összberuházás értéke 750 millió forint, ebből eddig 475 millió valósult meg mindösszesen 30 millió forint támogatással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!