Megérkeztek a szőlőrigók

Kamond - Északról érkező szőlőrigók (Turdus iliacus) dézsmálják a kamondi kastélykert évszázados ostorfáinak a bogyóit. Néhány napja lepték el a kert fáit!

ifj. Vasuta Gábor

A madár gyakran keveredik a fenyőrigók csapatai közé. A legkisebb európai rigófaj, könnyen felismerhető határozott fehér szemöldöksávjáról, markánsan foltozott alsótestéről és oldalán rozsdabarna színezetéről.

A repülő madár fontos ismérve, hogy szárnybélése szintén rozsdás színezetű. A szőlőrigók éjszaka is vonulnak, a csendes estéken gyakran hallani magas szrrííí hangjukat a városok és falvak felett is.

Igazi fészkelő hazája Európa északi felén található, azonban szórványos költ a szomszédos országokban is. Határainkhoz legközelebb a szlovákiai Késmárk közelében jegyezték fel a költését az ornitológusok. Ennek következtében nincs kizárva, hogy fészkel hazánk területén is, csak eddig még nem találták meg a hazai szakemberek.

A téli itt tartózkodása idején a fő tápláléka az ostorfa bogyói, a tűztövis a madárberkenye és a galagonya termése. Az Alföld ezüstfaligeteiben is gyakran megfigyelhetők fenyőrigók csapatában mozogva, itt az ezüstfa bogyóit fogyasztják. Különösen az esős napokat követően, megfigyelhetjük a talajon keresgélve is. Ekkor fekete rigóhoz hasonlóan a száraz faleveleket csőrével odébb hajigálva csigák, giliszták és rovarok után kutat.

Az izlandi kertekben, költési időszakban úgy keresgélnek a városi parkok gyepén, mint nálunk a fekete rigók. A vonuló példányok mennyiségi viszonyai egy egy területen a különböző években erősen változhat.

A Magyarországon telelő példányok a tél második felében - mikor enyhébbre fordul az időjárás - gyakran kórusban énekelnek. Ilyenkor már messziről hallható mikor a több tucatnyi madár együtt dalol a fa koronáján ülve. Védett faj, amelynek az eszmei értéke 10 ezer forint. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!