Obama 30 ezer katonát küld Afganisztánba

New York, Kabul - Harmincezer újabb amerikai katona Afganisztánba küldését jelentette be Barack Obama amerikai elnök, hangsúlyozva, hogy a nemzetbiztonság indokolta csapaterősítés időben korlátozott lesz.

MTI

Az Egyesült Államok elnöke - kiemelve, hogy "Afganisztán nincs elveszve, de az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jelentette veszély továbbra is létezik" -, "létfontosságú nemzeti érdeknek" nevezte a 30 ezer új katona Afganisztánba küldését a New York-i West Point katonai akadémián helyi idő szerint kedd este (közép-európai idő szerint szerda hajnalban) mondott országos televíziós beszédben.

"Nem veszem könnyedén ezt a döntést" - mondta Obama a több mint félórás beszédben, tisztelegve a katonák és családtagjaik által hozott áldozat előtt. Hozzátette, hogy a csapaterősítés csak 2010-ben 30 milliárd dollárjába kerül az adófizetőknek.

A 30 ezer újabb katonát 2010 első félévében vonultatják fel a lehető leggyorsabb ütemben, hogy felléphessenek a lázadókkal szemben és megvédjék a főbb településeket.

Kizárva minden hasonlóságot az afganisztáni és a vietnami háború között, Obama kiemelte: a csapatok 18 hónap múlva, azaz 2011 júliusában megkezdik a hazatérést.

Obama, aki három hónapon át konzultált a vezérkarral és kormányzati vezetőkkel az új afganisztáni stratégiáról, fontosnak nevezte a szomszédos Pakisztánnal való "hatékony partnerséget" mint katonai stratégiája három kulcsfontosságú elemének egyikét. A másik két alapvető feladatként az elnök a biztonsági feladatoknak az afgánok részére történő átadását és a társadalmi támogatás erősítését jelölte meg.

Barack Obama figyelmeztetett, hogy az al-Kaida "jelenleg is újabb merényletek elkövetésére készül" az Egyesült Államok ellen és sürgette, hogy lépjenek fel a terroristák ellen mindenütt, mindenekelőtt Szomáliában és Jemenben.

Az elnök a szövetségeseket is felszólította a csapaterősítésre.

"Miután nemzetközi erőfeszítésről van szó, kértem, hogy a szövetségesek is járuljanak hozzá a kötelezettségvállalásunkhoz" - mondta. Hozzátette: "egyesek már küldtek újabb csapatokat, és meg vagyunk győződve arról, hogy a következő napokban és hetekben újabb hozzájárulások érkeznek".

A NATO legkevesebb 5000 újabb katonára számít a szövetségesektől az afganisztáni csapaterősítéshez - közölte az atlanti szövetség főtitkára szerda hajnalban.

"Negyvenhárom ország van jelen Afganisztánban NATO-parancsnokság alatt, és bízom benne, hogy más szövetségesek és partnerek is növelni fogják a részvételüket" - mondta Anders Fogh Rasmussen a televízióban felolvasta közleményében.

"Legkevesebb 5000, de talán néhány ezerrel több katonára számítok a szövetségünk országai részéről" -  mondta Rasmussen.

Nicolas Sarkozy francia elnök maradéktalanul támogatja amerikai kollégáját. "Ez bátor, eltökélt és világos beszéd, amely új lendületet ad a nemzetközi szerepvállalásnak és új távlatokat nyit" - mondta Sarkozy az Elysée-palota közleménye szerint.

"Franciaország szövetségeseivel együtt határozottan elkötelezett marad az afgán nép mellett, ameddig csak szükséges" - mondta Sarkozy, aki ugyanakkor nem tett említést az Aganisztánban állomásozó mintegy 4000 katonát és rendőrt számláló francia kontingens erősítéséről.

Obama szokatlanul határozott figyelmeztetést intézett Hamid Karzai afgán elnökhöz, akinek az újjáválasztását csalások kísérték és a kormányát korrupcióval vádolják. Kijelentette: vége a "biankó csekkek" korszakának, "világosan megmondjuk, mint várunk a segítségünkért cserébe".

Az elnök megerősítette, hogy 2011 végéig befejezik az amerikai csapatok kivonását Irakból. "A jövő nyár végéig kivonjuk a  harcoló egységeket, 2011 végéig pedig valamennyi katonánkat Irakból" - szögezte le. A Pentagon adatai szerint az iraki amerikai kontingens létszáma jelenleg 115 ezer fő.

Obama már vasárnap kiadta a parancsot az afganisztáni csapaterősítésre, még mielőtt nyilvánosan ismertette volna a döntését. Az újabb 30 ezer katonával 100 ezerre emelkedik az amerikai katonák létszáma Afganisztánban.

Stanley McChrystal tábornok, az Afganisztánban állomásozó NATO- és amerikai csapatok főparancsnoka szerdán üdvözölte a Barack Obama amerikai elnök által ismertetett új amerikai Afganisztán-stratégiát.

"Az afganisztáni és pakisztáni helyzetnek az elnök által történt újraértékelése világos feladatot adott számomra, illetve forrásokat a megvalósításhoz" - mondta a tábornok a csapaterősítés bejelentésére reagálva, amely 10 ezer fővel kevesebb, mint az általa kért kontingens.

Az Egyesült Államok röviddel a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után indított háborút Afganisztán ellen.

A Gallup intézet kedden közzétett legújabb felmérése szerint csak az amerikaiak 35 százaléka támogatja a módot, ahogyan Obama a háborút kezeli, és 55 százaléka ellenzi azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!