Csak az indokolt emelést támogatnák

Balatonfűzfő - A megye más részein örülnének a városban javasolt hulladékszállítási díjnak, ám a város képviselői mégsem tartják elfogadhatónak a szolgáltató által remélt összeget.

Győrffy Árpád

A szolgáltatást végző Fejér megyei Vertikál Zrt. a tavalyi összeg 18 százalékos emelését kezdeményezte, ami így 238 forintos ÁFA nélküli díjat jelentene egy 120 literes kuka egyszer ürítésénél.

A cég adatai szerint a vállalkozás összes idei költsége mintegy 6,6 százalékkal növekszik a múlt évhez képest. Az anyagköltségek, személyi jellegű ráfordítások esetében 5 százalékos, az általános költségek esetében 8 százalékos, az igénybevett-, és egyéb szolgáltatások esetében 10 százalékos növekedéssel számolnak. Ennél magasabb, 11,8 százalékos a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által kalkulált ágazati inflációs ráta.

Az önkormányzat településfejlesztési, településüzemeltetési és környezetvédelmi bizottsága már a novemberi ülésén jelezte, hogy indokolatlannak és elfogadhatatlannak tartja a 18 százalékos emelést, és új javaslatot kértek a vállalkozástól.

Egy hónappal később ugyanez a javaslat került a bizottság elé, a cég képviselője szóban annyit jelzett, hogy esetleg kettő százalékot tudnának engedni. A bizottság, majd a képviselő-testület is úgy vélte, legfeljebb a jósolt ágazati inflációnak megfelelő 11,8 százalékos emelést tartják elfogadhatónak.

A decemberi ülésen azzal bízták meg Majorné Kiss Zsuzsanna polgármestert, hogy folytasson tárgyalásokat erről a Vertikál illetékeseivel.

Oláh Miklós, az érintett bizottság elnöke úgy véli, hogy a megyében tapasztalható magasabb díjaknak nem lehet pillanatnyilag hatása a fűzfői díjakra. Ők csak a valós költségekre, illetve azok növekedésére lehetnek tekintettel a döntésnél. Azért is veszélyes lenne egy ilyen jelentős emelés, mert hatására sokan visszamondanák szolgáltatást, és megszaporodnának a város környékén az illegális hulladéklerakó helyek.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!