Folytatódó balhé Kapolcson - A jegyző visszavág

Kapolcs - Mint arról a múlt héten már hírt adtunk, a kapolcsi polgármester kipakolta a vele egy irodában dolgozó körjegyző íróasztalát és iratait a hivatal szomszédos helyiségébe.

Tóth B. Zsuzsa

Vizeli Zoltánné, három település - Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend - körjegyző asszonya szerint munkája így ellehetetlenült, többek közt azért, mert a három település lakói nem fordulhatnak hozzá személyes problémáikkal a többi munkatárs füle hallatára.

Nem minden előzmény nélküli, hogy a polgármester kirakta Vizeli Zoltánné íróasztalát, számítógépét, iratait az irodájából - vélekedik Korponai László, a képviselőtestület jogi és ügyrendi bizottságának elnöke. A polgármester bizalmatlan volt a kezdetektől, körjegyzői döntéseket ellenőriztetett más települések jegyzőivel. A körjegyzőség dolgozóit is stresszeli, egyikük gyógykezelésre is szorult emiatt. A dolgozók levélben tettek panaszt, hogy nehezíti a munkájukat. Erre a bírósághoz fordult a polgármester, az ügy még nem zárult le - sorolja a képviselő.

A jegyző asszonnyal együtt hozzáteszi, hogy az ügyrendi bizottság határozati javaslatot hozott arról, hogy a munkáltatói jogok kerüljenek vissza a gesztor önkormányzat képviselőjéhez, a dörögdi polgármesterhez és hogy az adatvédelem érdekében a polgármester helyezze át az irodját egy másik helyiségbe. Rendelkezésére állna egy más célra nem használt helyiség is a hivatalban.

- A szabályok értelmében a 2009 december 3-án benyújtott indítványra a polgármesternek nyolc napon belül össze kellett volna hívnia a rendkívüli ülést. Ahelyett egy meghívót írt, amelyen az áll, hogy 2010 augusztus 27-ére hívja össze az ülést - mondja Vizeli Zoltánné és mutatja a meghívót.

- A képviselőtestület elé terjesztettük a javaslatot, azonban a polgármester többször megakadályozta annak tárgyalását. Az alapvető törvényességi előírások biztosítása mellett szeretnék dolgozni. Amiatt fontos, hogy külön irodában dolgozzunk, és azért is, mert az egyébként tiszteletdíjas polgármester gyakran akkor érkezik a hivatalba, amikor a dolgozók közül már senki sincs bent - fűzte hozzá a jegyzőasszony.

A két társtelepülés képviselő testületének írásban terjesztették be javaslatukat, a január 19-i ülésen végre sikerült rendezni az ügyet. A kapolcsi testület hat tagja közül négyen szavazták meg, hogy a polgármester két napon belül költözzön át egy másik irodába és ezt az indítványt a társtestületek is támogatták. Az épület másik részében, az egybenyíló helységekben így zavartalanul működhet a körjegyzőség, dolgozhat a jegyző.

Szerettük volna megkérdezni Göntér Gyulát, Kapolcs polgármesterét is, ám ő csak annyit mondott: - Folyamatban levő ügyekről nem nyilatkozom, a rendőrség és a bíróság munkáját nem szeretném befolyásolni.

Hozzáfűzte: megtette azokat a feljelentéseket és bejelentéseket, amelyekről úgy érezte, szükségesek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!