Tárt kapuk, nyitott szívek - Mosodával bővült az ellátás rendszere

Veszprém - A hajléktalan embereknek munkát adó mosoda átadásával Magyarországon elsőként jött létre egy komplex, átfogó szocilis centrum.

Varga Domokos Péter

Kozma Imre atya értékelte így szerdán a mosoda átadásának jelentőségét. A Magyar Máltai Szeretszolgálat (MMSZ) elnöke elmondta, szervezetük az ország számtalan helyén végez részfeladatokat, de a különböző tevékenységi formák csak Veszprémben vannak együtt jelen. Itt üzemel a hajléktalan szálló, a szegénykonyha, a nappali melegedő és az orvosi rendelő. 

Az atya idézte az Irgalmasok rendjének jelmondatát:  Ianua patet, cor magis!, azaz Kapunk tárva, a szívünk még inkább. A hajléktalanoknak erre van legnagyobb szükségük, hiszen befogadó otthont keresnek. Ez a vállalkozás sikerre van ítélve - zárta mondandóját a Kozma atya.

- Könnyíteni szeretnénk a hajléktalanok nehéz életét a minél teljesebb ellátással,  például egy poggyászmegőrző is rendelkezésre áll majd itt - jelentette be az MMSZ alelnöke. Vecsei Miklós utalt arra, hogy a hajléktalanok mindig két szatyorral járnak, merthogy magukkal cipelik az egész életüket.

- Egy olyan fejlesztés átadásán lehetek jelen, melyhez az önkormányzatnak semmi köze, pontosabban csak annyi, hogy mi is osztozunk az örömben - köszöntötte az eseményt Veszprém alpolgármestere. Porga Gyula felidézte, mikor másfél éve átadták a hajléktalan ellátást a Máltai Szeretetszolgálatnak, bíztak a pozitív eredményben, remélték, hogy rövidesen megváltoztatják a rendszert. Az eltelt rövid időszak sikerei meggyőzően bizonyították a döntés helyességét - mondta az alpolgármester.

 

Budapesten a Mosoly utcában a Máltai Szeretetszolgálat 2008-ban létesítette első, hajléktalan embereknek munkahelyet biztosító mosodáját. Mivel az egység sikeresen üzemel, a szeretetszolgálat úgy döntött Veszprémben is létesít egy mosodát.

Ugyanúgy mint a fővárosban, a megvalósítást itt is támogatta a Vanish gyártója és forgalmazója, ezúttal ötmillió forinttal.  A mosoda két hajléktalan embernek ad munkát, egyelőre a fedél nélküliek ruháit tisztítják itt, de szeretnék a szolgáltatást igénybe vevők körét kiterjeszteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!