Váratlan fordulat: alkotmányellenes az ingatlanadó (folyamatosan frissítve: a pártok reakciói)

Sérti a jogbiztonságot, ezért alkotmányellenessé nyilvánította, és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette az ingatlanadót az Alkotmánybíróság (Ab) kedden meghozott egyhangú határozatával.

MTI

Az Ab honlapján olvasható közlemény szerint a vagyonadó intézménye és annak önadózással történő megállapítása önmagában nem alkotmányellenes.

Az Ab szerint ugyanakkor a törvényhozó, amikor a lakóingatlanokat terhelő forgalmi érték alapú adót az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvényben foglalt módon önadózással is párosítja, akkor a forgalmi érték meghatározásában rejlő bizonytalanság kockázatát egyoldalúan az adóalanyokra hárítja, ami a jogállamiságból levezethető jogbiztonságot sérti.

A törvénynek a vízi és légi járművekre, valamint a személykocsikra vonatkozó rendelkezései viszont alkotmányosak.

*

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) örül annak, hogy nem csak az alkotmányosság, hanem a jog és az igazságosság is győzedelmeskedett - reagált Halász Zsuzsa, a párt szóvivője az Alkotmánybíróság keddi döntésére, amellyel alkotmányellenesnek nyilvánította az ingatlanadót.

A szóvivő kiemelte: a kormánynak a középosztály megnyomorítására kitervelt elképzelése ezegyszer "dugába dőlt".

Hozzátette: nincs kétségük afelől, hogy ehelyett kieszel majd valami mást a Bajnai-kormány, de remélik, hogy erre már nem lesz ideje.

*

Az MSZP ismeri az Alkotmánybíróság (Ab) ingatlanadót eltörlő döntését, de annak indoklását még tanulmányoznia kell.

Nyakó István, az MSZP szóvivője ezt annak kapcsán mondta kedden az MTI-nek, hogy az Ab alkotmányellenesnek nyilvánította az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvénynek a lakóingatlanok adójára vonatkozó rendelkezéseit, s azokat visszamenőleges hatállyal megsemmisítette.

A szocialista politikus közölte: részletesebb nyilatkozatuk előtt még tanulmányozzák az Ab részletes indoklását.

Felhívta arra a figyelmet, hogy az Alkotmánybíróság csak a vagyoni típusú adók egy részét törölte el.

Arra a kérdésre, hogy készülnek-e tervek, hogyan lehet pótolni a vagyonadóból tervezett közel 50 milliárd forintos bevételt, Nyakó István megismételte: erről korai lenne addig nyilatkozni, amíg szakértőik át nem tanulmányozták az Ab indoklását.

*

A Fidesz szerint az Alkotmánybíróság (Ab) ingatlanadót eltörlő döntése világosan mutatja, hogy a kormány elbukott, a magyar emberek pedig győzelmet arattak.

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón arra szólította fel a kormányt, hogy "ne kezdjen el trükközni", fogadja el, hogy vereséget szenvedett.    

Hozzátette: az Ab döntése világosan mutatja, hogy nem Magyarországgal, a magyar emberekkel van a probléma, hanem a kormánnyal; az ország azért nyújt rossz teljesítményt, mert rossz kormánya van, amely olyan elhibázott, igazságtalan és érzéketlen döntéseket hoz, mint az ingatlanadóval kapcsolatos törvény.

*

Az ingatlanadónak csak helyi adóként van értelme, ezt az adót az önkormányzatok bevételi forrásává kell tenni - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke kedden az MTI-nek.

Az MDF a polgári demokráciák szokásos és igazságos adónemének tartja az ingatlanadót, de a párt elvetette azt a megoldást, amit a szocialista kormány kialakított - közölte Dávid Ibolya.

Mint mondta, az ingatlanadónak alkalmasnak kell lennie arra, hogy ezzel kiváltható legyen a "kirívóan vállalkozás ellenes adófajta", az iparűzési adó. 

Kiemelte azt is: az ingatlanadónak csak helyi adóként van értelme, ezt az adót az önkormányzatok bevételi forrásává kell tenni.

Az MDF szerint minden fajta ingatlant adózás alá kell vonni, tehát nemcsak a lakóingatlanokat, hanem az egyéb ingatlanokat is - mondta. Hozzátette: ennek oka, hogy ha egy ingatlan az adott település területén fogyasztja a fizikai infrastruktúrát, szennyezi a környezetet, akkor annak arányában hozzá kell járulnia a helyi lakosok közös szükségleteit fedező kiadásokhoz.

Az ingatlanadót a személyi jövedelemadóhoz hasonlóan sávosan és progresszív módon lehet kialakítani, elkerülendő az adócsapdát, ami a bevezetett ingatlanadónak az arányos közteherviselést leginkább sértő sajátossága - hangsúlyozta az MDF elnöke.

*

Az SZDSZ üdvözli az Alkotmánybíróság (Ab) keddi döntését - közölte az MTI-vel Ikvai-Szabó Imre, a párt országos ügyvivője.

A politikus külön üdvözölte és "bravúrnak" minősítette az Ab részéről, hogy a döntés még jóval az adóbevallási határidők előtt megszületett.

Ikvai-Szabó Imre hangsúlyozta, az Ab azt az értékelést adta a beadványokról és az alkotmányellenességről egyaránt, amelyet a liberálisok a parlamenti vita során felvetettek és amelyek miatt néhányan nemmel is szavaztak a törvényjavaslatra.

Nemzetgazdasági mércével a költségvetést nem rázza meg, hogy nem folyik be az ingatlanadóból tervezett bevétel - folytatta Ikvai-Szabó Imre, hozzátéve: az Ab többi között a forgalmi értékkel kapcsolatban ugyanazt mondta, mint korábban az SZDSZ.

Kiemelte: a liberálisok mindvégig azt képviselték, hogy a magyarországi adózásban megnyugtató rendet kell teremteni, amelyet ez a jogszabály nem tett meg.

Jelentős adójogszabály-egyszerűsítésnek kellene történnie, ez a jogszabály ezzel ellentétes volt - mondta Ikvai-Szabó Imre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!