Megújul a völgyhíd - Közel nyolcszáz millió a közlekedés korszerűsítésére

Veszprém (vdp) - A Közép-dunántúli Operatív Program keretében elnyert 392 milliós támogatás felhasználásával építik át ötágú körforgalommá a belvárosban a Jutasi út-Budapest út kereszteződését, valamint felújítják a Szent István völgyhíd nagy ívét - jelentette be szerdán sajtótájékoztatón Brányi Mária.

Varga Domokos Péter

A városstratégai tanácsnok elmondta, hogy a Szent István völgyhíd 1937-38-ban épült, ma már ipari műemlék, felújítása elodázhatatlanná vált. A város már korábban is megkísérelt erre a célra pályázati pénzhez jutni, azonban a törekvéseket csak most koronázta siker. Támogatás híján a felújítást a városi büdzséből kellett volna elvégezni. A Jutasi út-Budapest út kereszteződésében építendő körforgalom nem csak jobb közlekedési feltételeket eredményez, hanem megteremti az előfeltételeit az észak-déli közlekedési tengelynek is.

Noha az eredetileg kiírt pályázatban belterületi útfejlesztésre maximum 250 millió forintot lehetett volna elnyerni, Veszprém a feladat komplexitására tekintettel jutott a közel négyszáz milliós támogatáshoz  - egészítette ki az elhangzottakat Józsa Tamás városstratégiai referens.

A Jutasi út-Budapest út kereszteződésébe tervezett csomópont első átalakítási tervei hat évvel ezelőtt születtek meg. A körforgalom belső sugara 25 méter lesz, a becsatlakozó ágak útpálya szélessége négy plusz fél-fél méter, a kihajtóké egy méterrel szélesebb - érzékeltette a méreteket Józan György fejlesztési csoportvezető.

Mivel a Budapest úton átvezető zebra forgalma akadályozná a körforgalom folyamatosságát, így ehelyett aluljárót kell építeni. A hat méter széles, 21 méter hosszú, 2,5 méteres belmagasságú létesítményben kerékpárutat is kialakítanak. Az aluljáró oldalfalait graffiti ellenes bevonattal látják el.

Józan György elmondta, az összességében 778 milliós beruházásnak még ebben az évben elkezdődhetnek a kivitelezési munkálatai, a jövő év nyarán pedig be kell fejezni azokat.

 

 

 A Jutasi út-Budapest út kereszteződésében a körforgalom kialakítása nem része a belváros-rehabilitációnak, de a tervezett munkálatok ütemezését összehangolják azzal - közölte kérdésünkre Brányi Mária.

Az aluljáró elkészítéséhez külső támogatás nem áll rendelkezésre, ezt saját forrásból, 120 millió forintból építi ki a város. További kérdésekre válaszolva elhangzott, a körforgalom elkészülte után a kereszteződésben felállított kamera nem tud tovább működni, illetve megkísérlik a völgyhíd felújítását félpályás útlezárással úgy elvégezni, hogy közben a forgalom haladhasson rajta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!