A Nagy Testvér figyel - A hatóság előtt már nem lehet titkunk

Az érintett hatóságok számos esetben jogsértő módon szerzik meg a telefonálási, internetezési adatainkat - állapította meg az adatvédelmi biztos most lezárult vizsgálata.

Győrffy Árpád

Egy sokak által vitatott EU-irányelv szerint kialakított hazai szabályozás szerint az elektronikus hírközlő hálózat üzemeltetői bűnüldözési célból rögzítik és meghatározott ideig megőrzik a vezetékes, a mobil-, valamint az internetes kommunikáció adatait, melyekkel pontosan nyomon lehet követni, hogy ki kivel, milyen időpontban, milyen időtartamban, milyen gyakran érintkezett. Jóri András adatvédelmi biztos egy uniós egyeztetéshez kapcsolódva megvizsgálta a hazai telekommunikációs cégek és az adatokat esetenként felhasználók gyakorlatát.

A tizenkét vizsgált magyarországi telekommunikációs céghez évente körülbelül 50 ezer megkeresés (adatkérés) érkezik, ezek nagyjából 80 százaléka az adott hónapra vagy az előző hónapra vonatkozik. A két legnagyobb adatkérő a nemzetbiztonsági szakszolgálat és a rendőrség. A hatóságok már az eljárás első pillanatában minden lehetséges adatot bekérnek, biztosítva ezzel, hogy ha kifutnak az egyéves intervallumból, akkor se veszítsék el a nyomozás szempontjából értékes adatokat. A vizsgálat során egyik cég sem tudta összesíteni, hogy az egyes adatkérések milyen idős adatokra vonatkoznak.

A vizsgálat megállapította, hogy a cégek a törlési kötelezettségnek eleget tesznek, és az illetéktelen hozzáférések ellen az IT-rendszerek védettek. Jóri András szerint kifogásolható, hogy a hatóságok a megőrzési idő lejártát gyakran az egész adattároló eszköz lefoglalásával előzik meg. Miután így birtokba vették az eszközt, tetszés szerint válogatják le róla a szerintük szükséges adatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!