A vese világnapja - Minden tizedik ember beteg

Megyei körkép - Az ország lakosságának mintegy tíz százaléka szenved valamilyen veseelégtelenségben, egy részük nem is tud a betegségéről, miközben évente hat-hét százalékkal nő a vesebetegek száma. Március 11-e a vese világnapja - általa kívánja a szakma felhívni a népbetegségre a figyelmet.

Martinovics Tibor

A krónikus vesebetegségnek számos oka lehet, közülük kiemelkedő gyakoriságú a cukorbetegség és a magas vérnyomás, illetve a kettő társulása. Magyarországon több mint kétmillióan szenvednek magas vérnyomásban és egymillióra becsülik a diabéteszesek számát, mindkét betegségcsoport jelentősen növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikóját, ezért a megelőzés és korai szűrés nagyon fontos.

A veseelégtelenség hosszú ideig tünetmentes, a betegeknek nincs panaszuk, ezért gyakran csak a végstádiumban derül fény a károsodásra, amikor már kevés lehetőség van a gyógyításra, s csak a dialízis jöhet szóba. Az országban tavaly több mint tízezer beteg szorult dialízis kezelésre.

A korai, még tünetmentes szakaszban felfedezett vese-elégtelenség kezelésére ma már számos korszerű terápia áll rendelkezésre. A megelőzésben és a betegség korai felismerésében kiemelkedő jelentősége van a háziorvosoknál kérhető rendszeres szűrővizsgálatoknak.

- A vese csak késői stádiumban okoz panaszt, ezért amikor a tünetek miatt megy el a beteg az orvoshoz, akkor többnyire már előrehaladott állapotba kerül a veseprobléma és súlyos érrendszeri szövődményei vannak. Ezért nagyon fontos a szűrés, amely egy vizeletvizsgálatból és vérvételből áll - válaszolta kérdésünkre dr. Varga Gábor, az ajkai dialízisközpont orvos igazgatója.

A szakember hangsúlyozta: ötven év fölött ajánlott az évenkénti szűrővizsgálat, a cukorbetegek és a magas vérnyomással küzdők esetében azonban folyamatos kontroll szükséges.

 

A Nemzetközi Nephrológiai Társaság  és a Vese-alapítványok Szövetsége javaslatára, magyar kezdeményezésre 2006 óta minden évben március második csütörtökjén tartják a vese világnapját. A kezdeményezés célja felhívni a figyelmet a krónikus vesebetegségre a megelőzés és a korai felismerés érdekében, ezáltal megakadályozni a súlyosabb veseelégtelenség kialakulását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!