Hibás a választási törvény! Sérül a szavazáshoz való jog

Veszprém - Hibás a választási törvény, bizonyos esetben nem teszi lehetővé, hogy az állampolgár leadhassa szavazatát - állítja az egyik politikai párt képviselője, és nem cáfolja ezt a törvényesség betartása fölött őrködő szakember sem.

Varga Domokos Péter

Az 1997. évi C. törvény előírja, hogy azokon a településeken, ahol legalább kettő vagy több választókerület van, az igazolással rendelkező szavazók számára sorsolással kell kijelölni egy szavazókört. Ez a szabály a nagyvárosokat, elsősorban a megyei jogú városokat érintheti.

Veszprém nyugati része a 6. számú választókerülethez tartozik, a keleti a 7-eshez. A sorsolás eredménye szerint az igazolással rendelkezők a 7. választókerületben szavazhatnak. Ez praktikusan azt jelenti - magyarázza el az MSZP városi elnöke, Hartmann Ferenc , hogy az az ember, aki a 6. számú választókerületben ideiglenesen bejelentett lakcímmel él, tehát csak igazolással tud szavazni, de mondjuk itt képviselőjelölt is egyben, nem fogja tudni önmagára leadni a voksát. Egészen egyszerűen azért, mert a 7. választókerületben, ahol szavazhat, ugyannak a pártnak már nem ő a jelöltje.

De tovább bonyolódik a probléma, ha az első fordulóban a 6-osban érvénytelen lesz a szavazás, a 7-esben viszont érvényes. Ebben az esetben a második fordulóban a 6-os választókerületben igazolással rendelkezők közül már senki nem vehet részt, mert a 7-es választókerületben, ahol számukra szavazókört jelöltek ki, nem lesz már szavazás, mivel azt az első fordulóban érvényesen lezárták.  Ez egy joghézag, amely miatt sérül az állampolgárok választáshoz való joga - vonja le a konzekvenciát Hartmann Ferenc.

A problémával megkerestük a megyei főjegyzőt, a Területi Választási Iroda vezetőjét.

Dr. Zsédenyi Imrétől az alábbi választ kaptuk: Mint a Területi Választási Iroda vezetője a választási törvények végrehajtásáért vagyok felelős. Nem tisztem, hogy választási időszakban a törvénnyel kapcsolatban véleményt nyilvánítsak, már csak azért sem, mert fontosnak tartom az állampolgárok választási törvénybe vetett bizalmát.

Lapunk ezzel nem lezártnak, csupán felvetettnek tekinti a problémát, a későbbiekben a választások tisztasága fölött őrködő szervezetek, a választások törvényi hátterét ismerő szakemberek bevonásával visszatérünk rá.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!