Húsvét örömére - A tojásdíszítés királynőjének kiállítása

Herend - Húsvét közeledtével különleges technikákkal díszített tojásokból, s az ünnephez kötődő herendi porcelánokból nyílt kiállítás a Herendi Porcelánmúzeumban.

zaol.hu

A Húsvét örömére című kiállítás közönségét dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója köszöntötte, aki röviden szólt a tojáshoz kötödő babonákról és a tojásfestés kialakulásáról.

Zsigóné Kati, kecskeméti népi iparművész különleges technikákkal díszített tojásaiból nyíló tárlatot dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét város kulturális bizottságának elnöke nyitotta meg. Kiemelte, hogy aki értéket akar teremteni, annak mindenhol meg kell jelennie, Zsigóné Kati pedig pont ezt teszi, hiszen a tojásfestés mellett főzni tanít, fest, hímez, könyvet ír.

A tojásdíszítés királynőjeként ismert népi iparművész azt vallja, hogy az a művészet, ami örök, számára az az érték, amit nem lehet megvenni. Zsigóné Kati a hagyományokat követve újul meg időről időre, nyolc technikával kettőszázhuszonhét fajta hímes tojást készít tyúk, kacsa, liba, emu és strucctojásra.

A megnyitón a herendi általános iskola és zeneiskola növendékei működtek közre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!