Majdnem tragédia - Veszélyessé vált a vasúti töltés

Balatonakarattya - Rendkívül veszélyessé vált a magaspartfal Bercsényi utca feletti szakasza, a csúszás és a több méter hosszú repedések miatt csökkentették a vonatok sebességét, illetve fokozottan ellenőrzik az érintett szakaszt.

Halmos György

A MÁV szakemberei pénteken délelőtt munkagéppel feltöltötték és megerősítették azt a 70-100 méteres szakaszt, ami jelenleg a legkritikusabb. A helyszínen tartott bejáráson elhangzott, hogy a mérések szerint az elmúlt héten csaknem öt centiméterrel mozdult el a sínek alatt a töltés.

Csilléry Béla, a MÁV Zrt. területi központjának osztályvezetője elmondta, hogy a csúszást kedden észlelte a vonalbejáró, csütörtök estére pedig már kritikussá vált a helyzet, így állandó, szigorú ellenőrzést rendeltek el. A forgalom lezárásáról egyelőre nincs szó, azonban a a vonatok sebességét tíz kilométeresre csökkentették.

A geológusmérnök szerint nem várható, hogy beavatkozás nélkül leáll a mozgás. Jelenleg annak is örülni kell, hogy nem gyorsul a csúszás - fogalmazott Pozsár László. Fennáll annak a veszélye is, hogy ha a vizesedés tovább folytatódik, akkor az érintett szakasz leszakad. Az elvégzett munka kármérséklésnek tekinthető. A végleges megoldásra hat variációt dolgoztak ki, ezek közül a legolcsóbb is 400 millió forintba kerül. A sérült partfal lakóházakat nem veszélyeztet, de az ott lévő fák bármikor kidőlhetnek.

A helyszínen megjelent a település polgármestere is, aki elmondta, hogy a MÁV kérésének megfelelően intézkednek a megjelölt fák kivágásról. Sörédi Györgyné megemlítette, hogy a MÁV-val együtt pályáztak a magaspartfal megerősítésére, jelenleg ennek a pályázatnak a sorsáról nincs hír. A polgármester úgy vélte, hogy a kialakult állapot miatt mielőbb cselekedni kell az illetékeseknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!