Van esély az ösküi elkerülőre

Öskü, Veszprém - Jövő hét elejére készül el az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szakmai állásfoglalása, ami dönthet az Ösküt elkerülő kétpályás vasútvonal tervéről.

Szabó Péter Dániel

Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára mondta el ezt kedden sajtótájékoztatón.

Az ügy azért került ismét napirendre, mert - ahogy arról több ízben beszámoltunk - az V. számú páneurópai vasúti korridor Székesfehérvár-Veszprém-Boba közötti vonalszakaszának fejlesztése hátrányosan érintené Ösküt.

Az eredeti tervek szerint ugyanis a közlekedési folyosót kétpályásra bővítik, s akár 160 kilométer/órás sebességgel düböröghetnek majd keresztül a vasúti kocsik a településen.

A helyi képviselő-testület már tavaly ősszel jelezte, az elképzelések nincsenek összhangban a település rendezési, fejlesztési terveivel, ezért javasolják a község elkerülését. Az Öskütől északra eső, részben Natura 2000-es terület azonban honvédségi tulajdonban van, s része a közép-kelet-európai térség legnagyobb gyakorló-és lőterének. Ezért van szükség a tulajdonos összhaderőnemi parancsnokság állásfoglalására.

- Bízom benne, hogy sikerül összehangolni a lakosság és a honvédség érdekeit, nem megfeledkezve a környezetvédelemről. A civil-katonai együttműködés sikerében azért is bízom, mert a térségben eddig jók a tapasztalatok, elég, ha az épülő Kádárta-Gyulafirátót elkerülő utat említem - hangsúlyozta Vadai Ágnes, aki a helyszínen tekintette meg az említett útszakasz építését a litéri közlekedési csomópontban, illetve Öskün is egyeztetett a nap folyamán Gyapay Zoltán polgármesterrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!