Répatorta kell a nyusziknak - Finom és egészséges édesség húsvétra

Amikor a keresztfiamnak répatortát sütöttem születésnapjára, azt mondta, jó-jó, de ne mondjuk el senkinek, mi a neve. Nem mondtuk. Elfogyott az utolsó morzsáig, előbb, mint bármelyik habos sütemény. Merthogy előzőleg a család több tagja azért nem kóstolta meg, mert bizalmatlan volt a névadó miatt. Meg is bánták később.

Németh F. Bernadett

A cukrot, az olajat, a narancslevet, a vaníliát, a joghurtot és a szódabikarbónát összekeverjük. Egy másik tálban a lisztet, a sütőport, a sót, a gyömbérport és a fahéjat. A kettőt jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a reszelt répát.

Lisztezett, vajazott sütőformába tesszük és 180 fokos sütőben körülbelül 45 perc alatt készre sütjük. Közben elkészítjük a krémet: a mascarponét a joghurttal és a porcukorral alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliakivonatot, a narancs héját, levét. Amikor a krémet összeállítjuk, kicsit híg lesz, de a hűtőben negyed óra pihentetés után megszilárdul.

A kihűlt lapot kettévágjuk és megtöltjük a krém harmadával, a többi krémmel kívülről bevonjuk a tortát. A tetejére narancshéjat reszelünk. A cukrászdákban kapható marcipánrépával díszíthetjük.

Az eredeti recept ugyan 50 dkg mascarponét tartalmaz, de tapasztalatom szerint még 25 dkg-val sokkal finomabb, ugyanis a torta kicsit beszívja. Ebből az adagból kiadós torta születik. Lehet bele tíz deka darált diót vagy mogyorót is tenni, de vigyázni kell velük, mert ezek könnyen odakapnak az aljára.

Hozzávalók a tortához: 35 dkg nádcukor, 1,5 dl olaj, 4 ek narancslé, 1 tk vanília kivonat, 1 kis pohár joghurt, 2 tk sütőpor, 1 tk szódabikarbóna, 1 tk fahéj, 1 tk gyömbérpor, 1 tk só, 22 dkg liszt, 30 dkg finomra reszelt sárgarépa.

A krémhez: 50 dkg mascarpone, 4 ek joghurt, 15 dkg porcukor, 1 tk vaníliakivonat, 1 narancs reszelt héja és leve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!