A mindennapok hősei

Balatonfüred - Névtelenül elhunyt közkatonákra, azokra, akik a hazáért áldozták életüket emlékeztek meg műsorral és kiállítással a magyar hősök emléknapja alkalmából az arácsi népházban. A közelmúltban átadott intézményben ez volt az első rendezvény.

Martinovics Tibor

- Az emberi élet nem mérhető rang és pozíció szerint, ezért a mindennapi hősökre, akiket csak a családtagjaik sirattak meg kötelességünk emlékezni. Az a nemzet, amely nem adózik a múltjának, nem remélhet semmit a jövőtől - fogalmazott Jókai Anna Kossuth-díjas író az ünnepségen.

A népház csordultig telt nagytermében Császár Attila, az arácsi református gyülekezet lelkésze mondott beszédet hangsúlyozva: ugyan a történelmünk tele van nagy, karizmatikus személyiségekkel, de mellettük a háborúk névtelen áldozataira is emlékeznünk kell, különös meghatottsággal a gyerekekre, akik tizenévesen adták vérüket ezért az országért.

- Nincs befejezetlen élet, mert az életet nem annak hossza, hanem tartalma határozza meg - vélekedett a lelkész.

A helyi lakosok műsorával egybekötött rendezvényen megemlékeztek Kutas Árpádra, a közelmúltban tragikus hirtelenséggel elhunyt alpolgármesterre, aki rengeteget tett az arácsi városrész fejlődéséért, ő szorgalmazta többek között a Népház rekonstrukcióját is.

Az arácsi református gyülekezet házában a fürediek közadományaiból Kisemberek főhajtása a kisemberek előtt címmel kiállítás nyílt.

A május végéig nyitva tartó tárlaton egyebek mellett korabeli ruhák, fegyverek, első világháborúból írt levelek, képeslapok, régi fényképek, háborús lőszerből készült serlegek, hadifogságban sátorvászonból varrt zubbonyok láthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!