Megszűnt az egészségügyi katasztrófahelyzet Tapolcán

Tapolca - Kedden megkapta a végleges működési engedélyt az önkormányzat nonprofit kft-je.

Szijártó János

Erről Császár László tapolcai polgármester tájékoztatta a Naplót a működési engedély kézhezvétele után.

Korábban írtuk, hogy május 1-től a városi nonprofit kft. üzemelteti a létesítményt, egy különleges jogi kategória, az egészségügyi miniszter által átmeneti időre meghirdetett katasztrófahelyzet alapján.

Ennek életbe léptetésére csupán a működtetőváltás zökkenőmentessége miatt volt szükség, arra az időszakra, amíg az önkormányzati cég minden szükséges, de május elsején még hiányzó feltételt teljesít.

A kritériumok immár megvannak, így a működési engedély is az önkormányzat, azaz a nonprofit kft. kezében van.

*

Az egészségügyi miniszter május 18-án kelt határozatában megszüntette az egészségügyi katasztrófahelyzetet a tapolcai kórházban - tájékoztatta az Egészségügyi Minisztérium sajtóirodája szerdai közleményében az MTI-t.

A Tapolcai Kórház Egészségügyi Nonprofit Kft. rendelkezik a szükséges személyi és tárgyi feltételekkel, így a kórház működtetését, a lakosság biztonságos és megfelelő szintű ellátását keddtől az egészségügyi szolgáltató biztosítani tudja - olvasható a közleményben.

A kórház korábbi működtetője, a Medisyst Kft. és a tapolcai önkormányzat megállapodásra jutott a munkavállalói jogutódlás kérdéseiben, illetve a városhoz visszakerült kórházi ingó és ingatlanvagyonról úgy határozott a képviselő-testület, hogy átadja az általa létrehozott nonprofit kft.-nek - mondta Bujdosó László közép-dunántúli regionális tiszti főorvos szerdán az MTI-nek. Hangsúlyozta, hogy ezzel megteremtődtek a feltételek ahhoz, hogy a tapolcai önkormányzat nonprofit kft.-je joggal kérje a kórház működtetéséhez az engedélyt.

"Az engedélyt hétfőn ki is adtam - mondta a főorvos -, egyben kértem az egészségügyi minisztert a tapolcai egészségügyi katasztrófahelyzet megszüntetésére, és erről a határozatát kedden meg is hozta."

Bujdosó László emlékeztetett arra, hogy a miniszter április 30-án rendelte el a tapolcai kórházra vonatkozóan az egészségügyi katasztrófahelyzetet, ugyanis olyan állapot alakult ki az intézménynél, hogy az addig engedéllyel rendelkező Medisyst Kft.-nek már nem volt engedélye - visszavonását éppen a Medisyst kezdeményezte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat regionális igazgatóságánál -, a városi önkormányzat által létrehozott kft.-nek pedig még nem volt jogosítványa a kórház működtetésére. 

Ebben a krízishelyzetben az egészségügyi miniszternek kellett beavatkoznia a katasztrófahelyzet kinyilvánításával, hogy május 1-jétől is legyen betegellátás és betegfelvétel a kórházban - mondta Bujdosó László. 

A miniszter felhatalmazta az illetékes regionális tiszti főorvost - Bujdosó Lászlót - arra, hogy "bizonyos formaságok mellőzésével" kijelölje a kórház ideiglenes működtetőjét, s "kirendeléssel biztosíthatja a dolgozói állományt is". 

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is változatlanul finanszírozta a kórházban a betegellátást - tette hozzá a főorvos. 

A katasztrófahelyzet megszűnt, a kórház működtetéséért keddtől teljes egészében a városi önkormányzat által létrehozott nonprofit kft. a felelős - tájékoztatott Bujdosó László, és hangsúlyozta azt, hogy az ÁNTSZ regionális igazgatósága 60 napon belül a kft. működését ellenőrzi és értékeli, szakfelügyelő főorvosok bevonásával.

Császár László (Fidesz), Tapolca polgármestere az MTI-nek hangsúlyozta, hogy a kórház működtetése megnyugtatóan megoldódott ugyan, hasonlóképpen a 220 dolgozó foglalkoztatása is, de vagyoni kérdésekben változatlanul fennáll a vita az önkormányzat és a Medisyst között. Erről további egyeztetéseket folytatnak, ugyanis a Medisyst a három év alatt elvégzett beruházásokért 390 millió forintra tart igényt, ezt az összeget azonban az önkormányzat sokallja, és csak 200 millió alatti tételt tudna elfogadni - mondta a polgármester. Nem kizárt, hogy a pénzügyi elszámolásról a bíróság dönt majd - tette hozzá Császár László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!