Mikortól lesz új főbíró?

Veszprém - Legkorábban a jövő év elején várható, hogy új elnöke lesz a megyei bíróságnak.

Mátételki András

A jelenlegi elnök, a 67 éves dr. Horváth György saját kérésére felmentést kapott a munkavégzés alól ez év végéig, nyugdíjba vonulásáig dr. Baka Andrástól, a Legfelsőbb Bíróság elnökétől.

A megyei elnök, aki 45 éven át volt bíró, s az utolsó 18 évben megyei bíróság elnökeként dolgozott, szabadságát tölti, de ettől függetlenül szinte naponta bejár a munkahelyére.

Érdeklődésünkre elmondta, helyettesével, dr. Meződi Jánossal mindig megbeszélik a legfontosabb teendőket. Arról is tájékoztatott, hogy várhatóan szeptemberben írja ki a pályázatot az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) a megyei bíróság elnöki állására.

A jelentkezők pályázatát a megyei összbírói értekezleten vitatják meg, ezt követően titkos szavazással mondanak véleményt az érintettekről.

Véleményüket elküldik az OIT-nek, ahol szintén titkos szavazással döntenek arról, hogy kit tartanak a legalkalmasabb személynek. (Az OIT döntését nem köteles figyelembe venni a Legfelsőbb Bíróság elnöke.)

Információnk szerint a megyei bíróságon belül is lesz jelentkező az állásra.

Horváth György arról is beszélt a Naplónak, hogy részt vesz a május 26-ai, budapesti konzultációs tanácskozáson, amelyen jelen lesznek az OIT tagjai, az ítélőtáblák és a megyei bíróságok elnökei.

Szó lesz a közigazgatási határok átszabásáról, hogy országos szinten a bíróságokra egyforma teher nehezedjen. (Ez annyit jelentene a gyakorlatban, hogy egyes bíróságokhoz olyan települések is tartoznának, amelyek más megyében vannak.) Az írásbeli előterjesztésben az is szerepel, hogy célszerű lenne a Fővárosi és a Pesti Központi Kerületi Bíróságot négy bíróságra osztani, mert a nagy létszám miatt nehezen irányítható a két intézmény.

Várhatóan az a javaslat is elhangzik, hogy a bírák munkáját folyamatosan ellenőrizzék a jövőben. A közvélemény és a sajtó tájékoztatásának megújításáról is beszélnek majd a bírák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!