Vitorlabontó - Megkezdődött az idei vitorlás évad

Balatonfüred - Víz lent is, fent is- röviden így lehetne jellemezni a szombati évadnyitó vitorlásversenyt, hisz a Balaton magas vízállása mellett rendesen jött felülről is az égi áldás. Mindez persze a hajósokat nem zavarta, s a hagyományos vitorlabontó ünnepséggel, a tó megkoszorúzásával hivatalosan is megkezdődött az idei vitorlás évad.

Kiss Nikolett

A Balaton kiemelt megbecsülése egyre inkább szerepet kap, Balatonfüred pedig a vitorlázás bölcsője, fellegvára - köszöntötte az eső és a szél ellenére is megjelent kitartó füredieket, vitorlázókat dr. Bóka István. A város polgármestere hozzátette: szeretné, ha ehhez méltóan felgyorsulnának a kikötő engedélyezési és építési folyamatok. Megjegyezte azt is: a vitorlázókat az időjárás sem tántorítja el attól, hogy a Balatonhoz jöjjenek, hisz a szombati versenyen is mintegy 120 hajó állt rajthoz.

Kiemelkedő lesz vitorlázás szempontjából az idei esztendő - folytatta Straub Elek, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, aki elmondta azt is: múlt héten rendeztek Almádiban nemzetközi vitorláskongresszust, a Balaton Dragon Európa-bajnokságnak is helyet ad, illetve kiemelkedő eredményeket, rekordokat várnak a Kék Szalagon is.

Első hivatalos programján Balatonfüredre vezetett az útja Schmitt Pálnak, az Országgyűlés frissen megválasztott elnökének, aki egyúttal a Magyar Olimpiai Bizottság első embere.

"A Balaton mindenkié. A Balaton iszonyatos terhelést visel, millió embernek kínál sportolási, kikapcsolódási lehetőséget. Jól teszi a régió, hogy összefog a problémák megoldása érdekében" - fogalmazott az elnök, aki szerint a Balaton zarándokút, idegenforgalmi vonzerő, amit védeni, óvni kell.

Az ünnepség az eső miatt ugyan rövidebb volt, de az esemény megkoronázásaként természetesen nem maradhatott el, hogy a tó legszebb hajóiról, a Nemere II-ről, a Sirocco-ról és a Kis Hamisról megkoszorúzzák a Balatont, miközben a Himnusz hangjaira felhúzták az árbocra a nemzeti színű lobogót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!