Feszültség és hamis illúziók

Veszprém - A megyei kórházban meghirdetett lakossági fórumra egyetlen érdeklődő sem érkezett. Párbeszéd nélkül nincs esély a változásra - mondta a főigazgató.

Martinovics Tibor

- A jelenlegi egészségügy frusztrált helyzetben van, a betegek és maguk az ellátók egyaránt. Kölcsönösen nagy a feszültség, a rendszer összeomlóban.

Végre őszintén kellene beszélni arról, hogy a jelenlegi feltételek mellett igenis romlik az ellátás minősége. Gyökeres változtatás nélkül illúzió azt gondolni, hogy egyszer majd megszűnnek a várólisták, lesz elegendő kötszer, illetve protézis és a kórházak épületei korszerűsödnek - fogalmazott a csütörtöki fórumon dr. Rácz Jenő.

A főigazgató elmondta: a megyei kórház jelenleg is havonta százmillió forint hiányt termel, így ha év végéig nem történik változás a finanszírozásban, gazdaságilag ellehetetlenülhet az intézmény.

Ki kell mondani: ennyi pénzből ezt a struktúrát nem lehet működtetni, ráadásul ezt a kevés pénzt is rosszul használja a rendszer. Szemléletváltásra van szükség, az egészségügyre mint erős, értéket teremtő gazdasági ágazatként kell tekinteni, hiszen normális körülmények között ez a potenciál benne van.

El kell dönteni végre, az ország mennyi pénzt hajlandó az ágazatra költeni - mondta Rácz Jenő, aki sajnálta, hogy egyetlen érdeklődő sem jelent meg a lakossági fórumon, mert mint mondta, a betegek és ellátók közötti egyre élesebb feszültséget csak párbeszéddel lehet oldani, erre a felügyeleti szervek egyelőre nem képesek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!