Reformkori finomságok - Négyemeletes tortával várják majd a vendégeket

Balatonfüred - Többek között Jókai Mór és Blaha Lujza kedvenc desszertjét is megkóstolhatják az Álomesküvő nyereményjátékunk győztes párja, Major Szabina és Zentai Gergely lakodalmán a meghívottak.

B. Virág Rita

Az esküvői készülődés egyik legélvezetesebb pillanata az esküvői torta, a sütemények, valamint a sós és édes desszertek kiválasztása. Jobb esetben akár meg is lehet a finomságokat kóstolni. Major Szabina és Zentai Gergely lakodalmára az Anna Grand Hotel cukrászdája vállalta az édességek és rágcsálnivalók elkészítését.
Szekeresné Juhász Judit cukrász és a hotel mesterszakácsa, Balai Attila várt bennünket a cukrászdában. A süteményespultban olyan ínycsiklandó finomságok csábítják a betérőket, mint a reformtorta, a habos-almás szelet, Jókai kedvence vagy Blaha Lujza desszertje.

- 1866-ban a füredi Nagy vendéglőt Rapsch Róbert vette át, akinek a lánya lejegyezte a reformkori recepteket. Rapschék egyik leszármazottjától kaptam számtalan korabeli sütemény receptjét, többek között ezekét is  - mutatott a pult felé a cukrász.

- Ezek az édességek nem tartalmaznak semmilyen állag- vagy állományjavítót, mégis sokáig puhák és finomak maradnak. Úgy beszéltük meg, hogy Szabináék esküvőjén reformkori ízekkel fogadjuk majd az érkező vendégeket  - vette át a szót a hotel séfje.

Várhatóan négyemeletes tortát készítenek majd a cukrászok, amelyek közül az egyik szint csoki- vagy dobostorta lesz. Ugyan Gergő a gyümölcsös ízekért nem igazán rajong, az egyik emelet mégis ilyen ízű lesz. Szabina még Eszterházyt szeretne és valamilyen könnyű, tejszínes ízt. Kiderült még, legalább 15-20-féle süteményt kínálnak majd a meghívottaknak, és a hagyományos pogácsák sem hiányozhatnak az asztalokról. A vajas, krumplis, tepertős változatokon kívül kapros-túrós pogácsát, valamint kacsamájas, sajtkrémes és káposztás hasét sütnek majd a cukrászok.

- A marcipánvirágok egyre jobban háttérbe szorultak az utóbbi időben. Most leginkább a karamellel, valamint élő, ehető virágokkal díszített tortákat keresik. A cukrászok a tortákat is szívesen díszítik organzából vagy szaténből készült masnikkal, szalagokkal, netán gyöngyfüzérekkel - tudtuk meg a füredi szakemberektől.

Az emeletes tortáknál pedig újabban a szinteket gyönyörűen egymásra építik, míg korábban külön tálcákon helyezték el azokat. Nagy divat lett lakodalmakban az úgynevezett chrochambus, ami aranyszínű karamellhálóval átszőtt mini képviselőfánkokat jelent. A menyegzőkről újabban nem hiányozhat a gyümölcssaláta sem, ami tavasszal és nyáron roppant népszerű a párok körében.

 

Jókai Mór kedvence

Az egyik legfinomabb reformkori süti a Jókai kedvence, ami tejszínes mandulával borított hecsedlis (csipkebogyós) sütemény. Blaha Lujza desszertje áfonyás, tejszínes mogyorókrémes finomság, míg Laborfalvi Róza desszertjében a lapok között tejszínes eper és tejszínes csokikrém lapul meg. A habos-almás, a rumos-diós és a klasszikus csokiszelet szintén reformkori recept alapján készül, ahogy a reformtorta is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!