Ünnep hal és bor fölött

Balatonfüred - Ez a rendezvény, a helyi értékek és gasztronómia felmutatása mellett alkalmat ad a számadásra. Alkalmat ad arra, hogy a hasonlóan gondolkodók szót váltsanak egymással - e szavakkal nyitotta meg a Hal és Borünnepet Kontrát Károly államtitkár.

Martinovics Tibor

A Tagore sétányon felállított színpadon a politikus hangsúlyozta: több település fogott össze annak érdekében, hogy az öt évvel ezelőtt elkezdett rendezvényt még színesebbé tegye. Füred a jelenkori Balaton legszebb városa, amely nagy titkot rejt mindenki számára, aki idejön meg is kapja ezt a titkot - fogalmazott.

Dr. Bóka István polgármester köszöntőjében Hamvas Bélára emlékezett, aki a Bor filozófiája mellett egyebek között a válságról is sokat gondolkodott és írt.

- A válság az, ha elfelejtjük hagyományainkat, kiárusítjuk szellemi értékeinket és elfelejtünk emberi módon élni. Itt mi igyekszünk megőrizni értékeinket a sok gonddal küzdő Balaton környéki borászatot és a halászatot, amiről néha úgy tűnik, mintha végóráit élné - vélekedett az ünnepségen a polgármester, amelyen jelen volt Mádl Ferenc volt köztársasági elnök és felesége is.

Füred mellett Csopakon, Paloznakon, és Tihanyban zajlanak a négy napon át a bor- és gasztronómia köré szerveződő kulturális programok. Az érdeklődőket borbemutató és borvásár várja a Tagore sétányon felállított pavilonoknál, ahol közel húsz pincészet kap lehetőséget a bemutatkozásra. Mindegyik településen lesz halászléfőző verseny, emellett könnyű és komolyzenei koncertek, irodalmi előadások, gyermekprogramok várják az érdeklődőket. Szombaton sárkányhajó indul celebekkel a fedélzetén este pedig hírességek receptjei alapján készített ételeket kóstolhatnak a vendégek a települések pincészeteiben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!