Sztrájk és elbocsátás - Elállt a posta a fellebbezéstől

Veszprém - Nem várt fordulat történt a sztrájk miatt elbocsátott veszprémi postás csütörtök délelőtti másodfokú eljárásán: az alperes Magyar Posta Zrt. elállt a fellebezéstől.

Varga Ibolya

A Veszprémi Munkaügyi Bíróságon kezdték meg a két jogszerűtlenül elbocsátott veszprémi postás, Turóczi Tibor és Katona László  ügyének másodfokú tágyalását, akik részt vettek a Kézbesítők Szakszervezete által tavaly december 22-én és 23-án tartott munkabeszüntetésen. Ezen a szakszervezet azt követelte, hogy a Magyar Posta Zrt. minden dolgozója részesüljön a társaság eladott ingatlanjainak árából. A munkabeszüntetésben Veszprémben összesen nyolcan vettek részt, de csak a két ügyvivőt bocsátották el azután, hogy a bíróság még januárban jogalap nélkülinek nyilvánította a sztrájkot. A többi sztrájkolót figyelmeztetésben részesítették.

A két elbocsátott postás szakszervezeti tisztségviselőként munkaügyi védettséget élvez. Az egyenlő bánásmód elvének érvényesítését kérte - egyebek között - dr. Meskó Tamás, az ügyvédjük. Elbocsátásuk indoklásában szerepelt, hogy mint a munkabeszüntetés szervezői kaptak nagyobb büntetést, mint a többi résztvevőnél. Azonban a szervezők nem ők voltak, hanem a szakszervezet.

A munkaügyi bíróság elsőfokú ítélete szerint a posta eljárása mindkét felperes tekintetében jogszerűtlen volt. Turóczi Tibor esetében a munkabért és kamatokat, a felmondási időre járó összeget, a végkielégítést, a jogellenesség miatt további hat havi bért ítélt meg. Katona László esetében az elmaradt munkabért és kamatait ítélte meg, valamint a jogerőre emelkedéstől 15 napon belül továbbfoglalkoztatást rendelt el.

A csütörtöki tárgyaláson a posta jogi képviselője bejelentette, hogy eláll a fellebezéstől. A most eljáró tanács úgy határozott, hogy ezzel érvénybe lép az elsőfokú ítélet. Ennek értelmében a két veszprémi postás hamarosan megkapja a neki megítélt anyagi járandóságokat és Katona László ismét felveheti a munkát. Az ügyról Némedi Lajos, önkormányzati képviselő, aki szimpátiatüntetést is szervezett a postások mellett, délután sajtótájékoztatót tartott, melyen reményét fejezte ki, hogy a veszprémi döntés kedvezően befolyásolja az országban elbocsátott huszonkilenc szakszervezeti vezető postás ügyét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!