Lombik orrszarvú várható

Veszprém - A szakma elismert német tudósai vizsgálták meg Pablot és Rebeccát, a Kittenberger Kálmán Növény-és Vadaspark két fehér orrszarvúját. Pablo sajnos nem termékeny, de Rebecca igen.

Németh F. Bernadett

„A világ legjobb szaporodásbiológus szakemberei itt vannak Veszprémben”, fogadja az újságírókat örömmel Török László állatkertigazgató.

Pablo még kótyagosan járkál a belső kifutón, s már tudjuk az eredményt is: spermája nem alkalmas utód nemzésére, ami Török László szerint nem is csoda, hiszen tíz éve nem párzott.

A sperma minőségén lehetne javítani, ha többször vennék, ám ehhez mindannyiszor el kellene altatni a két és fél tonnás rinocéroszt, aminek nem akarják kitenni az állatkertészek. Ezért Rebecca másik orrszarvúbikától kap spermát.

A tehén ugyanis termékeny, ez mutatták a különböző laboreredmények és az ultrahangos vizsgálat, s a német szakember-csapat szeptember második-harmadik hetében vissza is tér Veszprémbe, hogy mesterségesen megtermékenyítse egy fehér orrszarvú spermájával.

A veszprémi állatkertészek remélik, hogy a műveletet már első alkalommal siker koronázza, de ha mégsem, újra próbálkoznak.

Az orrszarvú 15-16 hónapig vemhes. Rebecca mosttízéves, borja, Naruna (akit a Napló olvasói nevezhettek el) másfél. Idén tavasszal azért érkeztek, hogy a veszprémi állatkert történetében először orrszarvú bébivel örvendeztessék meg a szakembereket és a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!