Új kenyér ünnepi napokkal Tapolcán

Tapolca - Az egyház kiemelten fontos szerepéről, a nemzeti összefogásról, a Szent Istváni örökség őrzéséről, megbecsüléséről beszélt Császár László polgármester pénteken.

Szijártó János


Az augusztus huszadikai ünnep tapolcai szónoka hangsúlyozta, hogy államalapító királyunknak köszönhető a magyarság megmaradása, itt Európa szívében.  Az akkori bölcs és előrelátó döntések ezer év távlatából  is tiszteletet ébresztenek bennünk,  István neve államiságunkkal kapcsolódik össze.
A városban már hagyományos Tapolcai ünnepi napok minden évben egyfajta keretbe foglalják az augusztus huszadikai  eseményeket. Ez az idei esztendőben is így történt, az új  kenyér ünnepe előtt és utána is   programok sorozata várta,  és vasárnap estig várja az érdeklődőket. A pénteki zenés ébresztőt  szetmise,  majd a  római katolikus templomnál, a Szent István-szobor  mellett    kenyérszentelés   követte.  A szép számmal megjelent   tapolcai közönség  először a történelmi egyház képviselőit hallhatta. Az új kenyér  megáldása után Császár László polgármester szegte meg a nemzeti színű szalaggal átvágott szimbólumot, jelen esetben a város kenyerét. A Honvéd Kulturális egyesület  díszsorfalat állt a Szent Korona másolata mellett,   a Batsányi Táncegyüttes  tagjai pedig az új kenyérből kínálták a megjelenteket.
Kora délután nyitották meg az erdélyi  Zabola település  kiállítását a Tamási Áron Művelkődési Központban. A vendégek polgármestere, Ádám Attila beszédében köszönetet mondott a tapolcaiakon keresztül  mindenkinek, aki a határon túliakkal való összetartozás megerősítéséhez  valamilyen módon hozzájárult.  A kettős állampolgárságról szóló  törvény ugyanis 2010. augusztus 20-án lépett  hatályba. A Tapolcától ezer kilométerre lévő Zabola település kiállításának  megnyitója után  az erdélyi tánccsoport hangulatos műsorát tekinthették meg az érdeklődők. A huszadikai program  aztán tánccal, zenével, Varga Miklós fellépésével,  vállalkozók által támogatott  tűzijátékkal, utcabállal folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!