Félreáll, de nem csalódott - Debreczenyi János az elmúlt négy évről

Veszprém - Rendszeresen kilátogatok a csatornaberuházáson dolgozókhoz, rettentően fontos nekem, hogy lássam, hol tart ez a jelentős munka. Ilyenkor minden munkással kezet fogok. Előfordul, hogy valaki szabódik, arra hivatkozva, piszkos a keze. Erre én azt szoktam mondani, hogy a munkától soha - mesélte Debreczenyi János a Naplónak.

Varga Domokos Péter

Veszprém város polgármesterével a négyéves ciklust áttekintő beszélgetést készítettünk, tudva, hogy korábbi támogatója, a Fidesz ezúttal másik jelölt mellé tette le a voksot.

- Csalódott ember ül most velem szemben?

- Nem, egyáltalán nem.

- Azért kérdezem, mert a beiktatásakor azt nyilatkozta, összesen nyolc évre tervez polgármesterként.

- De azt is hozzátettem, hogy csak akkor, ha a saját értékrendem szerint is megfelelően tudom ellátni ezt a feladatot. Ha megválasztanának, most is szívesen végezném tovább, ennek ellenére nem vagyok csalódott. Tizenhat évig voltam egyéni körzetben, nagy többséggel megválasztott képviselő, a jelzésekből ítélve megfelelően láttam el a városrész érdekképviseletét. Ehhez járult 2006-ban, hogy a teljes jobboldal - a Fidesz, a KDNP, a Fidelitas, a Nemzeti Fórum és a Védegylet Veszprémért - támogatásával megválasztottak polgármesternek. Ha nem sorakozott volna fel mögém a teljes jobboldal, nem vállaltam volna a jelölést. A támogatás mellé viszont egyetlen párt vagy szervezet sem adott egyetlen fillért sem a kampányomba. Ez a körülmény igen erős szuverenitást biztosított nekem.
 
- Miért hátrált ki olyan hirtelen ön mögül a Fidesz? A bejelentés előtt pár hónappal egy lakossági fórumon még rendkívül elismerően nyilatkozott az ön teljesítményéről Navracsics Tibor, a Fidesz városi elnöke és egyben a párt akkori parlamenti frakcióvezetője.

- A Fidesz döntése engem is teljes mértékben meglepett, június 12-én, a Fidesz választmányi ülésén szembesültem vele. A Fidesznek joga volt ehhez, információim szerint újítani, fiatalítani akartak.
 
- És a KDNP? Az a párt, amely négy éve elsőként jelölte önt?

- A KDNP álláspontja az én kérésemre változott meg, pontosan azért, hogy a teljes jobboldal támogatását élvezze a mostani jelölt is. Úgy érzem korrektnek, ennyivel tartozom a Fidesznek azért, mert négy éve megkaptam a támogatásukat.

- Ettől még egyéni körzetben, képviselőjelöltként indulhatna.

- Ott sem  indulok, noha ezt az elvárást a Fidesz nem fogalmazta meg, az viszont megfogalmazódott, hogy a helyi Fidesz-csoporttal az én együttműködésem nem volt kielégítő. Ezért úgy döntöttem - megköszönve a választók bizalmát -, hogy félreállok a politikától, hogy azok az értékrendek, kapcsolatrendszerek tudjanak teljes mértékben érvényesülni, amit az új típusú Fidesz-politizálás megkíván.
 
- A Cozma-gyilkosság kapcsán volt önnek egy olyan mondata, amely az országos érdeklődés középpontjába állította, a gyilkost kereső, indulatos tömeget azzal csillapította, hogy elsősorban mindenki magyar ember, és csak másodsorban tartozik valamilyen csoporthoz. Ez a tolerancia viszont nem jelent meg az ön által irányított testületben.

- Sajnálom, ha ezt így látta, de én a testületben is arra törekedtem, hogy egymást megbecsülve történjen meg a vélemények ütköztetése, a viták ne menjenek át sértegetésbe. Előfordultak éles megfogalmazások, nem annyira az én részemről, inkább a képviselők egymás között tettek ilyen megjegyzéseket. Az eszköztáram ilyen esetben véges, mert a polgármester nem felettese a képviselőnek.
 
- Mire büszke a polgármesteri teljesítményéből?

- Mindig is úgy gondoltam, hogy ne csak a műszaki teljesítmények jelenjenek meg, hanem legyen ott mellette az emberekkel való törődés is, időben informáljuk az embereket arról, hogy mi fog történni, a folyamat közben konzultáljunk velük, legyen lehetőségük belelátni a folyamatokba. Mindig arra törekedtem, hogy a tűzoltó, a rendőr, a katona, a postás, az orvos, a tanár, az egyházi személyiségek mind érezzék azt, hogy a városvezetés számít a munkájukra. A legutóbbi tanévnyitó értekezleten is úgy szólítottam az igazgató hölgyeket és urakat, hogy vezetőtársaim. Azt vallom, hogy a várost nem egy ember irányítja. Hogy a városvezetés milyen minőségben tud megvalósulni, az nagyon sok ember munkájának a függvénye.

- Azért emeljünk ki néhány konkrét produktumot is. A Veszprém Arénát mennyiben érzi a ciklus teljesítményének?

- Csodálatos létesítmény, világra szóló siker. 2007 június 7-én döntötte el a testület, hogy megépítjük az arénát. Addig nem volt ez olyan egyértelmű. Mikor az ezt megelőző vitában arról kellett döntenünk, hogy egyáltalán tárgyaljunk-e a megépítéséről, a javaslatot csak 12-en szavazták meg 11 ellenében.

- Többször fogalmazott meg kritikát a csatornaberuházásról. Elkészülnek vele időre, azt kapjuk a pénzünkért, amit vártunk?

- Azt gondolom, időben elkészül a csatornaberuházás, de ehhez az kell, hogy az ottani munkások a szakadó esőben is dolgozzanak, most ezt is látjuk. Próbálják behozni a tavalyi mulasztást, mikor a munkaterület-átadást követően két hónappal sem kezdték el a konkrét munkálatokat.

- Látványos kudarcok?

- Az ellenzék rendre a fejemhez vágja, hogy én vagyok az oka annak, hogy Veszprémben nem lehetett bevezetni az ingyenes parkolást. De az igazság nem ez. 2008 decemberében a szocialista képviselőcsoport felvetette, hogy tartsunk erről népszavazást. De én azt mondtam, nem kell egy 3-4 millió forintba kerülő népszavazást tartani, ezt a közgyűlés is eldöntheti. Javaslatomra napirendre is tűztük, de a szavazás folyamán nem kapta meg a szükséges többséget. Akkor miért az én nyakamba akarják ezt varrni? Bevezettük viszont ötezer forint értékhatárig az ingyenes parkolást, furcsa módon ezt egy évben csupán 7800 ember veszi igénybe, pedig csak a Veszprém-kártyát kellene kiváltani hozzá.
 
- Essen néhány szó a tervezett strandberuházásról is.

- Azt kudarcként élem meg. Fiatal emberként műszaki ellenőrként dolgoztam az akkori Felszabadulás úti lakótelep építésén, láttam, hogy rettentően zsúfolt lesz. Ma sincs azon a lakótelepen elegendő szabadidős létesítmény. A fedett uszoda lelakott, az udvara kihasználatlan. Ötvenméteres úszómedencét, gyermekmedencét, strandröplabdapályát, sporteszközöket, játszóteret kellett volna oda építeni.
 
- Miért nem valósult meg?

- Olyan erők mozdultak meg a háttérben, melyek nem akarták, hogy létrejöjjön. Rosszindulatú szervezkedők fellázították a lakosság egy részét, 50-60 ember tiltakozott ellene, az a sok ezer, akit meg nem zavart, hallgatott.
 
- Az évtizede tervezett repülőtér?

- Sajnálom, hogy vakvágányra futott. Szilárd meggyőződésem, hogy ezt a fejlesztést lehetett volna úgy kezelni, hogy ne ütközzön a lakosság életminőségével, hogy a repülőtér szolgálja a térség fejlődését. Egyelőre úgy tűnik, hogy ezt a projektet nem tudjuk a holtpontról kimozdítani. Hozzá tartozik persze ehhez az is, hogy az elődök rosszul, rossz szerződési feltételekkel adták el a területet. De beszélni szeretnék a Rajk-féle '56-os emlékműről is.
 
- Országos botrány volt a lebontása.

- Ma már ez elfelejtődött, pedig két évig húzódott az ügy. Semmilyen politikai szándék vagy indíték nem volt mögötte, egészen egyszerűen elhatároztam, hogy szabályosan fogok eljárni. Azért kellett lebontani, mert a tervező és kivitelező Rajk László nem az elfogadott elképzelések szerint építette meg.
 
- Miért van ma a városnak 700 millió forint hiánya?

- Csak volt. Azért volt, mert nem tudtuk eladni a volt piarista gimnázium épületét, mert kisebb a gazdálkodóegységek befizetett adója, mert az ingatlanpiac stagnálása miatt az illetékbevétel töredéke csak a korábbinak. Pár napja összehívtam az irodámba az érdekelteket, ennek köszönhetően szeptember 16-án a közgyűlés elé olyan előterjesztést tudunk letenni, amely rendezi a város költségvetését, nem lesz hiány. Hitel persze lesz, de az Széchenyi óta része a gazdaságnak. Biztonságosan működő várost fogok átadni az utódomnak.
 
- Mit fog csinálni két hónap múlva? Hol dolgozik?

- Nem titok ez sem. A Fidesz városi elnökével, Navracsics Tiborral abban állapodtunk meg, hogy az államigazgatási diplomámat és gyakorlatomat hasznosítva az új közigazgatási struktúrában vélhetően kapok egy vezető beosztást.

 

Debreczenyi János Veszprémben született 1950. december 9-én.

Az általános iskolát szülővárosában, az építőipari technikumot Győrben, az Államigazgatási Főiskolát pedig Budapesten végezte el. A középiskola elvégzése után, 1969-tól 1975-ig az építőiparban helyezkedett el, 1975-től - több mint húsz éven át - az államigazgatásban dolgozott. Négy cikluson keresztül volt egyéni körzetben megválasztott önkormányzati képviselő, 2006 októbere óta Veszprém polgármestere.

Nős, két felnőtt fiúgyermekük van, ők már önálló családi életet élnek.

Ezek is érdekelhetik